En fotointeressert eiendomshandler John Maloof, går på auksjon og kjøper en kasse med negativer. Da han gir seg til å studere dem nærmere ser han at det er en samling unike bilder fra gatelivet i Chicago og New York på 50-tallet.

«Jeg var i gang med et historisk projekt om et bestemt kvarter i Chicago, da jeg på et loppemarked fandt en kasse med gamle negativer. Der var en masse billeder fra New York, men også fra Chicago, så jeg købte den.»

Da han gennemgik kassens indhold gik det op for ham, at han havde fundet noget ganske unikt: I tusindvis af mesterlige fotografier taget på gaden i de to storbyer.

Han vidste bare ikke, hvem der havde taget dem. Det eneste, han havde at holde sig til var et navn, som han fandt i kassen: Vivian Maier.

Han begyndte med at lede efter hende på nettet, men fandt hende ikke. Men ad den vej kom han i kontakt med en anden foto-interesseret, der havde købt en lignende kasse på en auktion.

Derefter stod Maloof med omkring 30.000 negativer, et meget stort antal ufremkaldte film, et par selvportrætter af Vivian Mair, men selv var hun stadig en gåde.

I maj måned i år henvendte han sig til det auktionshus, der havde solgt den sidste kasse med negativer, og fik at vide, at hun var i live, var 83 år og meget syg. Med de nye oplysninger søgte han videre, men kun for at finde en ganske kort nekrolog i Chicago Tribune.

Maloof har gravd frem at Maier kom til USA i 30-årene. Hun lærte seg engelsk ved å sitte i teateret. For å livnære seg ble hun guvernante for tre gutter. Hun var en sky, tilbaketrukket person, hvis store pasjon var å ta bilder. På 90-tallet ble hun husløs, inntil guttene hørte om hennes skjebne og kjøpte en leilighet til henne.

Maiers bilder har vært en skjult skatt som kunne ha gått tapt. Tilfeldigheter reddet den. Maloff er så vidt i gang med fremkallingen, og har opprettet en blog:

VIVIAN MAIER – HER DISCOVERED WORK

Interessen for hennes bilder er stor internasjonalt og det snakkes om utstillinger og bøker. Maier blir sikkert et stort navn – hennes pasjon fikk sin belønning, etter hennes anonyme død.

Hennes liv lot til å ligne på menneskene hun skildret: alminnelige mennesker i en storby.

Sensationelt fotofund i papkasse

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂