Nytt

Demonstrasjonene over hele Iran søndag, på Ashura-dagen, markerer at opposisjonen er i ferd med å få et overtak på regimet. Det dreier seg ikke lenger om valgsvindel, men regimeskifte, og regimet vet det. Derfor den brutale volden. Men som BBCs John Leyne melder: demonstrantene synes ikke lenger å være redde.

Tvertimot: de venter bare på en ny anledning til å konfrontere Makten. Søndag var det stunder da regimet mistet kontrollen over gatene, melder Leyne. En flimrende film viste bilder av demonstranter som har tent på en politistasjon og danser på taket av den.

Teherans visepolitisjef sto frem og sa det dessverre var noen omkomne, men at det ikke var politi eller milits som hadde skutt. Det ble vist bilder av gårsdagens ødeleggelser og det ble fremstilt som opposisjonens verk. Slik kan bare vekke folks vrede.

Mytologien vender seg mot regimet.

Ved å anvende brutal vold mot ubevæpnede demonstranter på Ashura-dagen, har regimet plassert seg i tyrannens posisjon.

Akkurat som middelalderens typologi, der tyrannen, oppfyller bestemte karakteristika, er det visse trekk som ifølge iransk mytologi passer på tyrannen. Ett av dem er vold mot folket på den religiøse høytidsdagen Ashura.

Det sier noe om regimets desperasjon at vold er det eneste middel det ser ut til å sitte igjen med.

Selv Norges ambassadør til Teheran, sa til NRK Dagsnytt at regimets legitimitet svekkes for hver dag som går. Parallellene til desember 1978 blir stadig flere.

The decision by the authorities to use deadly force on the Ashura holiday infuriated many Iranians, and some said the violence appeared to galvanize more traditional religious people who have not been part of the protests so far. Historically, Iranian rulers have honored Ashura’s prohibition of violence, even during wartime.

In Tehran, thick crowds marched down a central avenue in midmorning, defying official warnings of a harsh crackdown on protests as they chanted «death to Khamenei,» referring to Iran’s supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, who has expressed growing intolerance for political dissent in the country.

They refused to retreat even as the police fired tear gas, charged them with batons and fired warning shots. The police then opened fire directly into the crowd, opposition Web sites said, citing witnesses. At least five people were killed in Tehran, four in the northwestern city of Tabriz, and one in Shiraz in the south, the Web sites reported. Photographs of several victims were circulated widely.

Det finnes en opprørstradisjon i shia-islam som ikke sunni-islam har, trolig fordi de har vært forfulgt for sin tros skyld. Et regime som tramper på disse følelsene midt under Ashura spiller et høyt spill. De risikerer å miste støtte selv fra folk som har stilt seg passive hittil.