Opposisjonen trosset advarsler fra regimet og samlet seg i tusentall i Teherans gater fredag. Det var Al Quds-dagen, en av ayatollah Khomeinis hjertesaker, og man kunne bruke det som påskudd til å marsjere, men ikke med den grønne fargen til opposisjonen! Mir Hossein Moussavi måtte flykte og tidligere president Mahammad Khatami ble angivelig slått i bakken.

Det var et rop som sier mye om utviklingen av den politiske bevisstheten: – Hverken Libanon eller Gaza, vi ofrer oss bare for Iran.

Defying the warning – and despite fresh evidence of the level of violence being used by the Islamic regime to quash dissent – tens of thousands of people joined the rally wearing green accessories, recognisable to all as Mr Mousavi’s campaign colours.

Many chanted his name and demanded the release of political prisoners detained in post-election protests. They also chanted «Don’t be afraid, we are all together» and «Neither Gaza nor Lebanon, I will sacrifice myself for Iran,» a witness said.

Fistfights were reported as well as an attack by plain-clothed hardliners on motorbikes, who beat protesters with batons.

Mr Ahmadinejad’s predecessor as president, Mohammad Khatami, was also dragged into the violence, according to a reformist website. «A group of hardliners assaulted Mohammad Khatami,» the website reported. During the scuffle, his turban fell off and they wanted to beat him. But supporters resisted them and the riot police promptly intervened.»

Clashes in Tehran as opposition defies regime warnings

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.