Nytt

Byen Jisr al-Shoughour ser ut til å bli et symbol for opposisjonen i Syria. «Alle» vet hva som foregår der. Hva befolkningen må tåle.

Torsdag oppsto en protest i et velstående strøk av Damaskus. Det må skremme myndighetene. Den ble hurtig slått ned. Men skaden var skjedd.

Regimet skal ha likt svært dårlig at soldater har desertert og tatt parti for befolkningen i Jisr al-Shoughour. Det skal statueres et eksempel. Den fjerde divisjon er sendt til byen. Den ledes av Maher al-Assad, bror til presidenten.

In addition to the unrest in the northwest, Syrian activists reported limited protests Wednesday in the capital, Damascus, in the well-to-do district of Sha’alan, an area with fashionable stores and food stalls. But they appeared to be quickly put down.

Lina Mansour, a Syrian activist who attended the Sha’alan protest, said the demonstrators chanted, “We are supporting you, Jisr al-Shoughour.”

“The moment we started gathering, dozens of security people appeared,” Ms. Mansour said. “They started bashing cars and beating protesters. They dragged women and men, and one girl was brutally beaten. It’s extremely hard protesting in Damascus.”

Syria’s protest movement has, to date, had very little participation from the wealthy Sunni merchant classes, Syria’s traditional urban elite, so protests like the one in Sha’alan may be a sign that the mood in such areas is shifting, analysts say.