En undersøkelse gjort for Aftenposten viser at 31 prosent av de spurte ønsker et forbud mot minareter. 44 prosent sier nei til et forbud.

Undersøkelsen viser i tillegg at de som er mot et forbud også er mest negative til å avholde en folkeavstemning om saken:

Et klart flertall av de spurte er både negativ til folkeavstemning om saken og et forbud. 40 prosent sier nei til folkeavstemning og 44 prosent sier nei til et forbud. 24 prosent sier ja til folkeavstemning og 31 prosent sier de ville stemt for et forbud om det ble aktuelt med en folkeavstemning om saken.

Tilhengerne av et forbud mot minareter er hovedsakelig Høyre- eller Frp-velgere, hvor hhv. 39 og 49 prosent ville stemt for et forbud. Blant Venstre-, SV- og Rødt-velgere er mellom 12 og 18 prosent tilhengere av forbud.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, tror ikke at motstanden handler om minareter i seg selv, men ser det heller som et uttrykk for at mange mener det er på tide å sette grenser for islam.

For mye islam

– Mange ser at islam tar mye plass i samfunnet. De ser at islam som religion utfordrer en del viktige prinsipper for samfunn i Europa som ytringsfrihet, religionsfrihet og likestilling. Bønnetårnene blir et symbol på islam som religion, sier Amundsen, som likevel ikke ser det som naturlig å arrangere en folkeavstemning om spørsmålet.

TV2: Én av tre vil forby minareter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.