Sakset/Fra hofta

Av Roy Vega

Journalist Ingerid Stenvold fra Målselv i indre Troms har fått lov av NRK til å fremføre noe nyheter på noe så vågalt som fløyelsmyk Målselv-dialekt, og slikt skaper spetakkel helt til topps i statskringkastingen. Guruen, språkprofessor Finn Erik-Vinje, som nå er godt inne i sitt 23. år som rådgiver med statlig lønnslipp, er rystet, og uttaler følgende til VG Nett:

– Godkjennelsen av dialektbruk er ikke mindre enn oppsiktsvekkende. Under nyhetsmeldinger i NRK skal man bruke standardisert språk. Det ble nylig uttalt at NRK skulle skjerpe seg og respektere språkreglene. Jeg tror denne avgjørelsen vil skape stor irritasjon i befolkningen. Jeg er forbauset over at Stenvold tør sette i gang en slik prosess. Alle de andre i Dagsrevyen retter seg etter reglene, sier Vinje.

Legg merke til Vinje-tonen her. Når en språkprofessor uttaler seg slik sier det slett ikke bare noe om hans mening. Og han vet selvsagt noe om språkform og retorikk, professoren. Hva vi enn måtte mene om den praktfulle, bokmålaktige Målselv-dialekten sier Vinjes uttalelser faktisk mye om en svulstig NRK-kultur på bristepunktet – som med sine mer enn 3 000 statsansatte er så stivbent og aldeles på avveie i et nytt, pluralistisk årtusen, at det begynner å svi. «Jeg er forbauset over at Senvold tør sette i gang en slik prosess,» sa professoren. Og Vinje er ikke ansatt i det sovjetiske vitenskapsakademiet, men har solid, månedlig honorar i statskringkastingen.

Vel, sammen med Albania hang vi lenge med som en av to land i Europa med forlenget kringkastingsmonopol til ut i 1980-årene, inntil noen vågale smartinger med høyst politisk ukorrekte meninger midt i hovedstaden heiste flagg og truet med å kjøre Kringkastingslovens §1 (som bekreftet NRKs monopolstilling) opp mot Grunnlovens § 100 (om ytringsfrihet) i juridiske fora; og så sprakk sannelig NRK-bobla og spetakkelet med nærradioer, TV2 og mye annet tok til. Jada, det ble mye rammel, men dog – valgfrihet, som nå når nye høyder gjennom interaktive multimedia, hvor vi bloggere alltid er garantert å komme på trykk.

Nei, nå kommer det ikke lenger 11 avisinnlegg etter hverandre i retur fra Harald Stanghelles Aftenposten. Nå skriver vi rett ut til konsumentene så det kviner! Og når vi får lov til å slippe til med våre spektakulære, politisk ukorrekte meninger kan mange nok faktisk komme til å bli så til de grader språkbevisste at de i sin villfarelse daler ned på den oppfatning at journalist Ingerid Stenvold bør få synge med det nebbet hun har så lenge noe forstår henne; helt samtidig som folket burde vippe hele denne underlige medie-kolossen som heter NRK over ende, til fordel for en langt mer fordomsfri tidsalder. NRK er en underlig selvfølgelighet, en anakronisme, opprettholdt av politiske noksagter der ute som intenst får oss til å tro at vi på død og liv må ha et statlig organ med over 3000 ansatte for å drive kringkastingsvirksomhet i dette landet. Når det egentlig hadde holdt med 45! Så, la Målselv-dialekten leve: Bryt lenkene!

Roy Vega

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=599375