Bandene på Nørrebro i København har begynt å kreve beskyttelsespenger av forretningenen i deres nærområde. En kvinne vågetå si nei. En stund senere var alle rutene i hennes virksomhet knust.

Således Helene fra Nørrebro, som i dag træder frem og fortæller, hvordan drengene fra Blågårds Plads på Nørrebro ringede på døren mandag 21. september med beskeden om, at hun har sin forretning i deres distrikt og derfor må betale. Men hvad bandemedlemmerne ikke havde regnet med var, at Helene i sin klinik har overvågningskamera. Filmen har hun afleveret til politiet, som i næste uge fremstiller den ene af drengene i byretten anklaget for at ville brænde foretningen ned, hvis ikke Helene betalte beskyttelsespenge.

»De bruger dig som en dankortautomat, og der er ikke spor beskyttelse i det. Står de en aften og skal i byen, så må du betale. Ad libitum. Det var også derfor, at de ikke nævnte noget beløb, men jeg har ikke lyst til at være deres dankortautomat,« fortæller Helene, som driver en SM-klinik på Nørrebro.

Nyt middel til hurtige penge

Hun valgte at overnatte i klinikken af angst for, hvad der kunne ske. Næste morgen kom hendes mand og hentede hende.

Lederen af bandeenheden i Københavns Politi, Henrik Svindt, er rystet over udviklingen: »Det er fuldstændig vanvittigt. Det er så lidt dansk, som noget kan være og derfor er det vigtigt, at politiet får et hint af borgerne, og man ikke bare trækker gardinerne for. Så vil det lykkes banderne at sætte sig på kvartererne. I stedet må man sige: Det vil vi ikke være med til.«

Krigen har betydet, at både bander og rockere ikke har haft ro til tjene penge. Beskyttelsespenge er blandt andet derfor blevet et nyt middel til hurtige penge. Ifølge Henrik Svindt er politiet bekendt med udviklingen, men problemet er, at få tør stå frem og fortælle om det.

»Overordnet er vi godt klar over, at beskyttelsespenge er en af indtægtskilderne for banderne. Vi har flere tilsvarende sager,« tilføjer han.

I den forgangne uge blev alle vinduerne til Helenes klinik smadret, hvilket koster hende 50.000 kroner udover regningen til Dansikring for en gennemgribende sikring af klinikken.

Helene er det navn, som kunderne kender hende under. Berlingske Tidende er bekendt med hendes rigtige navn.

Bander kræver beskyttelsespenge

Lørdag den 28. november 2009, 20:30
»Du bor i vores distrikt.« Med de ord fik Helene besked fra indvandrerbanden fra Blågårds Plads om, at hun skulle betale beskyttelsespenge.