Nytt

To nordkoreanere får ikke begynne på doktorgrad i informasjonsteknologi ved høgskolen i Stavanger, slik som avtalt. I vår sa Utenriksdepartementet ja, nå sier de nei. Skolen forstår ikke noe og akademikerforeningen Tekna lurer på om UD vet hva de driver med.

Men kanskje det er Tekna og norske akademikere som lever fjernt fra politiske realiteter?

Det finnes ingen akademisk frihet i Nord-Korea, dvs. ingen kan studere høyteknologi i utlandet, uten at staten eier resultatet. Fremst USA ønsker ikke at den illegale atommakten Nord-Korea skal styrke sitt forbedringspotensial.

Trolig har det kommet signaler utenfra om at UD må omgjøre vedtaket. Prisen for å trosse en slik henvendelse vil være svært høy for Norge. Da plasserer vi oss i en rolle som upålitelig partner.

Tidligere i høst var det en iransk student som ikke fikk begynne på høgskolen i Narvik. Han skulle studert satellitt-teknologi. Også dette vedtaket ble det protestert mot som et brudd på den akademiske frihet.

Iran er noe friere enn Nord-Korea. Skulle en iraner studert nordisk litteratur ville ingen reagert, men satellitt-teknologi er en annen skål. Den kunnskapen «eier» den iranske staten.

Men det later til at akademiske miljøer lever avskåret fra denne virkeligheten, skal man tro lederen av Tekna.

Akademiker-foreningen Tekna er bekymret over at norske myndigheter har nektet studenter fra Nord-Korea og Iran å studere i Norge.

– Det er klart det er fryktelig ubehagelig at Norge nå plutselig viser seg fra en slik side som er nokså uventet for oss alle, sier president Marianne Harg i Tekna til NRK.

Tekna krever nå full åpenhet om hvilke retningslinjer norske myndigheter forholder seg til.

– Vi synes det er bekymringsfullt fordi vi ikke får en ordentlig forklaring på hva som egentlig skjer. Vi lurer på om de har noe på disse menneskene eller om det bare er en generell frykt, sier Harg.

– Jeg er bekymret for om UD har kompetanse til å gå inn i studiene å vurdere dette. I de fleste fag kan man lære noe som kan ble misbrukt, fortsetter hun.

NTB

Nordkoreanere får ikke studere IT i Norge