Nytt

FN under Kai Eides ledelse trekker ut over halvparten av staben i Afghanistan, 600 av 1.100 ansatte, og sender dem til Dubai, foreløpig for tre uker. Men det kan bli lenger. Alt er åpent.

Evakueringen kommer svært ubeleilig for USA og president Barack Obama. Obama står og vakler mellom økt satsing og nedtrapping. Hvordan vil evakueringen påvirke forholdet mellom FN og USA, og mellom Norge og USA, i og med at en norsk diplomat sitter i en nøkkelposisjon?

FN gjorde det samme i Irak i august 2003, da Al Qaida sprengte FN-hovedkvarteret i lufta og drepte Sergio Vieira de Mello og mange av hans nærmste medarbeidere. Det var et hardt slag. Angrepet på FN i Kabul sist uke var brutalt og blodig, men kostet tross alt bare fem mennesker livet. Mer skal det altså ikke til før FN rømmer.

FN gjør dermed nettopp det Taliban ønsker: FNs flukt svekker tilliten til det internasjonale nærvær, og svekker moralen til de som blir, både ISAF og afghanske myndigheter. Det svekker også befolkningens tilit til at det internasjonale samfunn blir og ikke svikter dem.

Derfor skal terskelen for tilbaketrekning være høy. Men FN setter sine medarbeideres sikkerhet høyere. Det mener selv det viser hvor humanitære de er. FN overlater til andre å sette livet på spill.

«The perception that we will stay in this country no matter what, is incorrect,» he said. «The debate over the last few weeks has demonstrated that there are more question marks and more doubt with regard to the strength of the international commitment to Afghanistan.»

He added: «We can’t afford any longer, a situation where warlords and power-brokers play their own games.»

The UN’s actions show how much security has worsened and raises questions about the future of its work if attacks continue.

The relocations follow a UN decision on Monday to suspend much of its work in the volatile north-west of neighbouring Pakistan because of increasingly targeted attacks.

Staff involved will be non-essential employees currently spread out in 90 guesthouses, mainly in Kabul.

Eide added: «We are not talking about pulling out. We are not talking about evacuation.

«We are simply doing what we have to, following the tragic events of last week. We are doing this to ensure our work can continue while taking care of the security and safety of our personnel.»

Eides goodwill er tynnslitt etter at han sto last og brast med president Hamid Karzai, også etter opplysninger om organisert og systematisk valgsvindel. Han havnet i en bitter strid med sin nestkommanderende, Peter W. Galbraith, som ville avsløre svindelen.

Karzais påtvungne aksept, først av valgsvindelen, så av en annen valgomgang, var også et prestisjetap for Kai Eide, selv om det ikke påpekes i Norge.

Eide har nå svingt over til å bruke korrupsjonen og udugeligheten til Karzais administrasjon som et argument mot ham.

Det er en 180 graders snuoperasjon. Først slikker man Karzai opp etter ryggen, deretter truer man med å droppe ham hvis han ikke skjerper seg. Det er en bekvemmelig exit og ikke spesielt troverdig.

Hvis Norge bruker sin posisjon til å svekke amerikanernes engasjement kan det få alvorlige følger. Det sies at NATO ikke kan overleve et nederlag i Afghanistan. Resultatet kan bli at europeerne trekker seg ut, og USA blir igjen. Det vil i så fall være et følbart tap for Norge, selv om peacenikene i regjeringen ikke forstår det.

Such a retreat would transform forever the way the international intervention in Afghanistan has been handled. Until now, UN workers have been far freer to operate in the country, allowing UN aid agencies to deliver humanitarian assistance and the political mission to collect high-grade information about the country that is greatly valued by international embassies, whose onerous security rules prevent diplomats from leaving their compounds.

With the UN gone, most NGOs would follow suit, leaving the foreign presence in the country largely in the hands of Nato and a few key embassies in Kabul.

http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/05/un-evacuate-afghanistan-staff-attack

More than half of United Nations employees to be moved to secure locations outside country for at least three weeks