Nytt

Vi har gjort alt vi kunne i Martine Vik Magnussen-saken, forsikrer utenriksminister Jonas Gahr Støre. Men han har ikke anmodet Norges generalkonsul i Jemen om hjelp, til tross for at Abdulwasa Hayel Saed er landets rikeste mann og venn med Shaher Abdulhak, far til Farouk, som er mistenkt for å ha drept Martine.

Det er TV2s Dokument2 som avslører dette. En tydelig brydd Gahr Støre blir konfrontert med at Norge har en innflytelsesrik generalkonsul i Jemen som ikke er benyttet.

TV2 spør Gahr Støre om han vet hvem som er generalkonsul. Heller ikke det kan Gahr Støre svare på, han har bare en diffus ide. Det tyder ikke akkurat på dypt engasjement.

Far til Farouk Abdulhak, Shaher, er en av Jemens rikeste. Han har personlige forretningsforbindelser med Det norske Oljeselskap. Han var i Bergen for å undertegne kontrakter da sønnen hans drepte Martine i London.

Enhver som hadde engasjert seg i Martine-saken ville raskt oppdage at Norges generalkonsul tilhører landets absolutte overklasse og er likemann og omgangsvenn med Shaher Abdulhak. Men Gahr Støre er usikker på hvem han er.

– Jeg har møter med presidenten, statsministeren og resten av regjeringen hvis det er nødvendig, forteller han til TV 2.

Han kjenner også Shaher Abdulhak, Farouk Abdulhaks far, personlig.

Ikke en eneste gang er han bedt om å ta opp Farouk-saken med presidenten, statsministeren eller faren, Shaher. Abduylwasa Hayel Saed er ingen nybegynner. Han har vært konsul i ni år, og i fjor ble han forfremmet til generalkonsul. Han virker reflektert og seriøs. Han sier han flere ganger har rådet Shaher til å la sønnen melde seg for en britisk domstol. Ellers vil han aldri få fred.

Men Gahr Støre avslører at han aldri har bedt Saed om hjelp. Han ser tydelig trengt ut, og øynene er ikke blide. Støre virker irritert på TV2 som graver i saken. Han tar spørsmålene personlig og forsøker å skyve ansvaret over på den norske ambassadøren i Saudi-Arabia. Det er en lite overbevisende forestilling.

– Vi har valgt å støtte de britiske diplomatiske forbindelsene og bruke vår ambassadør i nabolandet. Han er på vår egen lønningsliste og står under vår instruks og er det mest direkte virkemiddelet vi kan bruke i slike sammenhenger. I land som har generalskonsul er det et litt annet forbindelsesledd enn det er via ambassadøren, så det har vært den måte vi har valgt å jobbe på, som vi har syntes har vært tryggest, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

Bare én gang har Norges ambassadør i regionen reist til Jemen i forbindelse med Martine-saken, og det var i et møte med Jemens utenriksminister sammen med den britiske ambassadøren kort tid etter drapet.

– Er det ikke dette en generalkonsul skal brukes til i en slik situasjon?

– Dette er ikke noe utenriksministeren bestemmer – at nå bruker vi generalkonsulen. Den som har best oversikt over det, er ambassadøren på stedet. Eller i dette tilfelle i nabolandet, sier Støre.

Frasen «land som har generalskonsul er det et litt annet forbindelsesledd enn det er via ambassadøren, så det har vært den måte vi har valgt å jobbe på, som vi har syntes har vært tryggest» er goddag-mann økseskaft. Det er ingen logikk i resonnementet. Norge har nettopp ikke ambassadør i Jemen, men generalkonsul. Likevel sier Støre at «det har vært den måten vi har valgt å jobbe på», men det er det motsatte av logisk. Støre burde heller forklart hvorfor han har oversett en norsk generalkonsul som treffer presidenten ukentlig. Å bruke ambassadøren virker slett ikke som det tryggeste. Tvertimot.

Den mine av personlig fornærmelse Støre satte opp tjener ham ikke til ære. Han har forsikret at Norge har uttømt alle muligheter og må stole på britene. Så kan TV2 avsløre at han ikke har brukt Norges generalkonsul. Det er skandaløst. Støre burde lagt seg flat. I stedet blir han irritert og sint.

Martines far, Odd Petter Magnussen, forteller om et møte i UD ett år etter drapet.

Ett år etter drapet på Martine, hadde Odd Petter Magnussen flere møter med Utenriksdepartementet for å finne nye muligheter til å løse saken.

– Da jeg kjørte i bilen hjem etter det siste møtet, har jeg aldri følt meg mer skamfull. Aldri tidligere har jeg deltatt i en mer formålsløs møterekke, i noen annen sammenheng, avslutter Magnussen.


Martine-saken: Støre kontaktet aldri Norges mann i Jemen