Nytt

Antall innvandrere som går opp til «danskprøve» for å bli dansk statsborger, har sunket. Mange har strøket og flere gir opp. Noen mener kravene er for høyre. Men de som forsvarer ordningen sier at det er fullt mulig å klare prøven hvis man går inn for det.

Ved den forrige prøve i december var der 4.684 deltagere. 3.281 af dem dumpede, viser Integrationsministeriets opgørelse. Ved prøven i juni var der 2.566 deltagere – 715 færre end der dumpede i december.

På sprogcentret Lær Dansk i Århus, som er et af de steder, der afholder prøven, er lederen, Poul Neergaard, ikke i tvivl om forklaringen.

»Jeg er helt sikker på, at flere og flere oplever, at de ikke er en del af målgruppen – at de på forhånd er dømt ude. Det er ved at gå op for folk, hvad der kræves. Så der er flere og flere, der giver op. Vi har haft spørgsmål om, hvorvidt man kan komme og få sine penge igen. Folk har meldt fra, fordi de har fortrudt eller indset, at det ikke er realistisk. Og vi siger oftere og oftere til folk, at de ikke er i målgruppen, at de skal tænke sig om, inden de bruger for mange kræfter og penge på indfødsretsprøven,« siger han.

Tendensen er den samme i København, lyder det fra Randi Frydenlund, som er leder af Sprogcentret København.

»Jeg tror, der er sket en frasortering. Det er mit indtryk, at flere og flere giver op. De tænker, at det er svært, og at de ikke kan klare det. Vi havde en kvinde her, som dumpede forrige gang. Hun havde meldt sig til igen i juni, men kom og bad om at få sine penge tilbage, fordi hun opgav at få dansk statsborgerskab,« siger hun.

Ved å skjerpe kravene til statsborgerskap er det større sjanse for at det er en fullt ut integrert person som får dansk pass. De som ikke har dansk statsborgerskap står svakere hvis de begår lovbrudd på dansk jord. Myndighetene har mao bedre kontroll.

Indvandrere opgiver statsborgerskab