Feature

Ali Khamenei smiler forlegent da Mahmoud Ahmadinejad kysser ham på venstre skulder under presidentseremonien i nasjonalforsamlingen onsdag. Seremonien ble ikke overført live på TV, det var for mange tomme plasser i salen og på podet som signaliserte misnøye eller opposisjon. Utenfor var også t-banestasjoner og butikker stengt.

Det klossede kysset uttrykker dagens situasjon: for fem år siden kysset Ahmadinejad hånden til Khamenei, som den første president. Det fikk han ikke lov til denne gang. (Khameneis høyre hånd er lemlestet etter en bombe på 80-tallet). Forholdet mellom de to har den siste tid vist tegn på spenninger, til tross for at Khamenei har forlatt sin rolle som øverste dommer, og tatt åpent og klart parti for Ahmadinejad.

Ifølge tradisjonen skulle den forrige presidenten, Khatami, ha deltatt i seremonien, men både han og Rafsanjani uteble.

Til venstre sees presidenten for nasjonalforsamlingen, Ali Larijani, som heller ikke ser komfortabel ut.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lot kringkaste at han ikke gratulerte Ahmadinejad. Men så kom det frem at den norske chargé d’affaires var til stede, den høyeste diplomatiske representanten i Teheran. Gahr Støre forsvarte seg med at man anerkjenner stater, ikke regjeringer. Andre land uteble fra seremonien. Gahr Støre innkalte imidlertid den iranske chargé d’affaires til UD og uttrykte bekymring for menneskerettssituasjonen i landet, og nevnte Shirin Ebadis senter spesielt.