Nytt

Det hemmelige CIA-programmet som visepresident Dick Cheney sørget for at Kongressen ikke fikk kjennskap til, gjaldt planer om å drepe Al Qaida-ledere med spesialteam. Selve programmet vil neppe vekke sterke reaksjoner, mer det faktum at Kongressen ble holdt utenfor.

Amerikanske myndigheter anser at det å drepe terrorister er som å drepe fienden på en slagmark, enten man bruker soldater eller droner. Den definisjonen følger også Barack Obama når han har valgt å fortsette bruken av droner i Pakistan og Afghanistan. Om noe så er drone-angrepene trappet opp, uten særlige reaksjoner.

Men bruken av spesialteam innebærer noen kompliserende faktorer så som: hva med å operere i land som ikke har gitt tillatelse? hva skjer hvis de utsendte blir tatt?

De som har en antiamerikansk innstilling vil se programmet som et bevis for at USA fortsatt driver med snikmord på motstandere, slik man tidligere forsøkte å drepe Fidel Castro. Avsløringen av disse attentatforsøkene fikk president Gerald Ford i 1976 til å forby attentat på utenlandske ledere.

Men Al Qaida erklærte USA krig i 1998 og oppfordret til drap på alle amerikanere. Siden er denne erklæringen omsatt i handling.

Ett argument for å bruke spesialteam er at det finnes omgivelser som vanskeliggjør bruk av droner: feks. i byer.

Men bruken av team er også problematisk:

But in practice, creating and training the teams proved difficult.

«It sounds great in the movies, but when you try to do it, it’s not that easy,» a former intelligence official said. «Where do you base them? What do they look like? Are they going to be sitting around at headquarters on 24-hour alert waiting to be called?»


C.I.A. Had Plan to Assassinate Qaeda Leaders