Kommentar

Historien om den anglikanske presten som møtte en Al Qaida-leder på et økumenisk møte i Jordan, peker langt ut over den umiddelbare nyhetsverdien. Den sier noe om fiendens destruktivitet, og vår blindhet.

Canon Andrew White er prest i den eneste anglikanske menigheten i Bagdad. Han deltok på et møte for religiøs forståelse og forsoning i Amman. Her møtte han en Al Qaida-leder, skriver the Times. Om han utga seg for det, eller bare snakket som en, sier storyen ikke. Men personen skrøt av hva briter og amerikanere hadde i vente, i nærmeste fremtid.

«He talked to me about how they were going to destroy British and Americans. He told me that the plans were already made and they would soon be destroying the British. He said the people who cure you would kill you.»

I ettertid er det lett å se at det var den siste setningen som var interessant: -De menneskene som helbreder der kommer til å drepe dere.

Men hvordan skulle en anglikansk prest ha forstått hvor betydningsfulle de ordene var? I midten av april informerte han en tjenestemann i Foreign Office om det spesielle møtet, men unnlot å nevne den spesielle formuleringen. Foreign Office varslet Metropolitan Police.

Al Qaida-medlemmet antydet at det var større ting på gang. At angrepene også ville omfatte Amerika.

The man, who was in his forties and had travelled from Syria for the meeting, said that the plans would come to fruition in the next few weeks and target the British first. He said that the British and Americans were being targeted because of their actions in Iraq. He did not learn the man’s identity until after the meeting, and will not disclose it now, but said: «I met the Devil that day.»

Møtet indikerer flere ting: At angrepene i Storbritannia er ledd i en organisert plan. Det er ikke en celle av enkeltpersoner med ekstreme synspunkter som tilfeldigvis har møtt hverandre. Noen har gjort et nummer av at det ikke er hjemmeavlede terrorister denne gang, men utlendinger. Det er vanskelig å se at dette er en god nyhet: at Al Qaida er istand til å verve og organisere leger med et internasjonalt arbeidsmarked, åpner helt nye trusselbilder: det vil si at myndighetene må se på hele det globale arbeidsmarkedet. Høy utdanning er ingen garanti mot ekstreme, massemord-eksekutører. Akkurat legeprofesjonen demonstrerer dette in extremis: et yrke som har bevaring av liv som oppgave, valgte å drepe flest mulig.

Skal man forstå dette må man reagere som britene etter Heathrow-planene ble avslørt: man må la det synke inn som om det var blitt realisert.

Når leger kan utføre slike handlinger, er det da noen grenser? Verden har levd i en illusjon om at 911 var et engangstilfelle, at ingenting har kommet opp mot dette. Men også Atocha-bombene i Madrid var ment å være langt mer dødbringende: bombene skulle gått av mens togene ankom stasjonen. Kun en forsinkelse forhindret dette.

Lege-komplottet burde sende politikere og etterretningstjenester og politi i tenkeboksen. De to feilslåtte bilbombene i London ga politiet anledning til å catch up med terroristene. Men slik flaks kan man ikke regne med. Innsatsen må rettes inn mot å kartlegge suspekte personer på forhånd. Det betyr mer kontroll.

At man møter Al Qaida på et seminar om religiøs sameksistens sier også sitt.

‘Those who cure you will kill you’