Kan du tenke deg noe som ville få gamle arvetante Anna til å bli mer alterert enn å oppdage at du ikke har giddet å åpne presang nummer 478 med hjemmestrikkede leggvarmere som klør i? Tross alt har tante Anna strikket leggvarmere regelmessig siden 1983 – nesten bare for å glede deg. Så selv om du ikke er interessert i leggvarmere, bør du som et minimum anstrenge deg litt for å takke høylytt for gaven.

Men akk, utakk er ofte verdens lønn, så i dag tar Marte Michelet seg bryet med å vennlig minne blant andre redaksjonen i document på at vi faktisk har glemt å åpne den pent innpakkede presangen vi nettopp har fått. Riktignok ikke fra tante Anna denne gangen, men fra fetter Dagbladet og onkel Thomas.

Budskapet til FrP, Human Rights Service og nettsteder som honestthinking.no og document.no hviler på en forestilling om at den politisk korrekte eliten – personifisert av Thomas Hylland Eriksen – systematisk fører folket bak lyset og legger lokk på «sannheten» om innvandrere. Nå har de fått denne forestillingen bekreftet, og kommer garantert til å bruke det for alt det er verdt. Hylland Eriksen kommer til å bli påminnet om denne quizen resten av sitt liv.

Det handler selvfølgelig om professor Thomas Hylland Eriksens gøyale innvandringsquiz, som uheldigvis viste seg å inneholde noen feil. Jeg skriver uheldigvis, for Hylland Eriksens «Egentlig burde man hatt en test på ti spørsmål. Uten sju rette bør man kanskje ikke delta i debatten» mistet liksom litt av den påtenkte snert av det. Og det var ganske kjipt, for så endte det hele naturligvis med at de eneste som interesserte seg for Hylland Eriksens artige forsøk på provokasjon – alternativt forsøk på fylle ledig fritid – var Hylland Eriksen selv, Dagbladet og Venstres Abid Q. Raja. Hvorav sistnevnte forsåvidt later til å være interessert i alt som kanskje kan medføre et fotografi i en eller annen avis, uten at det egentlig vedkommer saken.

Men bortsett fra det, så må jeg tilstå at jeg lider av en langt fremskreden Quizofobi – hvilket i utgangspunktet er Dagbladets skyld: En dust på Facebook oversendte en quiz som jeg kjedet meg nok til å ta, og hvis hensikt var å finne ut hva slags Mummidalen-figur man er. Og da endte jeg opp som en Hattifnatt! Du snakker om provokasjon. Den fornærmelsen var i overkant grov, så jeg har holdt meg milevis unna Dagbladets quizer siden. Spesielt siden jeg ikke er voldelig av natur, men likevel vurderte å begå hatkriminalitet overfor vedkommende som sendte meg den krenkende quiz og attpåtil syntes det var morsomt.

Sånn for ordens skyld vil jeg gjerne nevne at jeg er helt sikker på at professor Hylland Eriksens quiz var mye morsommere og i alle fall unngikk svaralternativer som har med hattifnatter å gjøre, uansett hvor mange feil den ellers inneholdt.

Apropos duster på Facebook; det er åpenbart flere av dem der – og en av dem er Aslak Nore. Noen andre er visst vennene hans, skal vi tro Michelet:

På Facebook gosser Aslak Nore og vennene hans seg over ydmykelsen som er påført den «patetiske» og «sleipe» professoren. Nore spøker med at han er «den nye Anfindsen», og sikter til Ole Jørgen Anfindsen – den notoriske hobbydemografen som, inspirert av rasebiologi og kristen islamofobi, lager skrekktabeller over muslimenes barnefødsler.

«Gosser» er forresten et ord jeg hadde glemt, men for de som ikke er klar over det betyr det å godte seg. Nore kunne altså med fordel dempe seg litt; ydmykede ikke-godtere setter selvsagt ikke pris på en sjofel godter som i følge med andre godtere tar seg den frihet å godte seg over andre. Den slags synes man ikke engang er gangbart i Dagbladets kommentarspalter, og slett ikke hva angår andres feilsvar i Dagbladets innvandringsquizer. Det skulle tatt seg ut.

Mens vi er inne på quizer og feil, kan det for øvrig være på sin plass å korrigere Michelets oppfatninger littegrann – bare i tilfelle Dagbladet akter å fortsette med sin revolusjonerende quiz-redaksjonelle linje.

For denne tabben er en gavepakke til de som lever av og tjener på krakilsk overdramatisering.

Hvis du/dere ønsker å stille spørsmål om det for eksempel finnes krakilske overdramatiserere som lever av og tjener på å være ditto på document, så bør dere sørge for å få med et svaralternativ som går omtrent sånn: Nei, de lever ikke av eller tjener på det, men er utelukkende krakilske overdramatiserere av idealistiske årsaker – for eksempel har ingen av dem mottatt lønn på opptil flere år.

Den opplysningen er vel for rene gavepakken til Marte Michelet å regne, men jeg går ut fra at det ikke blir noen godting fra hennes kant – i og med at man nå har kunngjort for både folk og hattifnatter at man ikke liker godtere på den kanten, mener jeg.

På den annen side har jo ikke vi idealister noe i mot å glede våre medmennesker. Gratis.

Nå kom jeg helt ut av det jeg egentlig skulle skrive om, men da jeg er relativt begeistret for både Michelet og Dagbladet følte jeg nesten at jeg måtte skrible litt om herr professoren og quizen hans for alt det er verdt – siden Dagbladet nå først etterlyste en reaksjon fra oss krakilske overdramatiserere. Det skulle tross alt bare mangle om ikke Dagbladet fortjente en smule imøtekommenhet for lang og tro tjeneste som seriøs avis.

Hva gjelder å minne Hylland Eriksen på dette resten av hans liv, er det en oppgave som ikke skulle medføre alt for mye bry i en travel hverdag; bare host opp en gateadresse, så skal jeg føye ham til julekortlisten og huske på å nevne det som et ps hver gang jeg ønsker ham God Jul og Godt Nyttår fremover.

Da får vi håpe at alle er fornøyd, og hvis Dagbladet bare gidder å be om unnskyldning for det ultraprovoserende Hattifnatt-resultat i 2008, så skal jeg heretter beflitte meg mer på å reagere adekvat og umiddelbart på samtlige innvandringsquizer – i alle fall så lenge Dagbladet eller jeg lever. Hvem som lever lengst gjenstår imidlertid å se.

Er ikke det spørsmålet et glimrende grunnlag for enda en faktabasert quiz, forresten?

Dagbladet: Fakta om fakta

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂