Nytt

Antall asylsøkere til Norge gjorde et nytt byks i første kvartal, fra 2388 i 2008 til 3903. Dermed ser det ut til å bli et nytt rekordår. Av de innstramminger regjeringen kunngjorde i september i fjor, er bare halvparten innført. Resten er ute til høring eller utredning, til tross for massiv oppslutning i opinionen.

Med tanke på at det er valgår er regjeringen forbausende tafatt i en sak som gir hovedmotstanderen Fremskrittspartiet gode kort på hånden.

1. Nytt rekordår for asylsøkere: foreløpig oppgang på 63 prosent. I fjor slet Utlendingsdirektoratet med å finne plass til alle på mottak. Hvordan skal de hanskes med en ny rekordartet tilstrømming? Den økonomiske krisen kan gi ledige lokaler, men hva med skoler, helsetilbud? Kapasiteten i kommunene er sprengt.

2. Familiegjenforening: Ifjor kom det 20.000 på familiegjenforening. Kombinasjonen av gjenforening og asylstrøm gjør at brorparten av folkeveksten er importert. Avisene skriver stadig om veksten, senest at Norge vil forbigå Danmark, men underslår at det er et importert overskudd. Journalister, forskere og politikere går som katten rundt grøten. Det finnes nesten ingen prognoser på det som er den største og raskeste demografiske endringen.

3. Samtidig er bare halvparten av regjeringens bebudede innstrammingstiltak iverksatt.


Ny strøm av asylsøkere