Nytt

Danmarks Radio har laget en dokumentar om syv dansk-muslimer som er dømt for terror. De har vokst opp i Danmark og hadde ikke noen spesielt religiøs bakgrunn. De er blitt radikalisert i møte med det danske samfunn. De anser ikke seg selv som terrorister, og har et helt annet bilde av terror enn Vesten har.

I Statsfængslet i Østjylland sidder den 36-årige palæstinenser Mohammad Zaher fra Vollsmose. Han kom til Danmark fra Syrien for 10 år siden og er dansk statsborger. Højesteret har idømt Mohammad Zaher 12 års fængsel for forsøg på terrorisme. Han har downloaded bombemanualer og produceret det ekstremt følsomme sprængstof TATP.

I dokumentaren fortæller Mohammad Zaher for første gang på TV om sin baggrund, og hvad der førte til, at han blev anholdt i én af Danmarkshistoriens største terroraktioner. Mohammad Zaher fortæller, hvordan han først blev religiøs, efter han kom til Danmark i 1998.

«Da jeg kom til Danmark var jeg 25 år og kun lige i begyndelsen af mit voksenliv. Jeg havde stort set ingen religiøs baggrund dengang. Jeg bad ikke til Gud. Jeg var et helt almindeligt menneske. Men da jeg kom til Danmark opdagede jeg, at jeg ikke befandt mig på den rette vej. Man bør leve i overensstemmelse med sin religion og bede til Gud. Det er det allervigtigste.»

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har studert de sju og kommenterer radikaliseringen.

«De søger efter stærkt sort-hvide svar. Det er en form for rebelaktivitet. Nogen vil endog argumentere for, at det er cool. Bin Laden er blevet Che Guevara. Denne tids store revolutionære helt, som står imod USA – De unge er søgende, og til sidst ender de i det forkerte hjørne.»

Den andre hovedpersonen i dokumentaren er bosnieren Abdulkadir Cesur fra Avedøre.

Som 19-årig blev han anholdt i en lejlighed i Bosnien, hvor politiet fandt 20 kg. rødbrunt sprængstof, et selvmordbælte samt en Browning-pistol med lyddæmper. Cesur er nu idømt 6 år og 4 måneders fængsel for forsøg på terrorisme.

Abdulkadir Cesur er født og opvokset i Danmark. I programmet fortæller Cesurs far, hvordan en dreng fra Avedøre pludselig endte i en terrorcelle i Bosnien. I Bosnien skulle danskeren Cesur mødes med svenskeren Mirsad Bektasevic – også kaldet Maximus – som Cesur tidligere havde mødt 3 gange i en moske i København. Gennem Maximus blev Cesur viklet ind i et terrormiljø, som forældrene ikke havde nogen som helst anelse om, at deres søn var en del af. DR følger med faderen, da han skal ned og besøge sin søn i et bosnisk fængsel nord for Sarajevo.

Ingen av dem DR intervjuer innrømmer at de planla terror i Danmark.

Palestineren Zahar blir spurt om hva han synes om en som drar til Irak for å kjempe mot amerikanerne. Det synes han er helt OK, for Irak er jo besatt av USA. Det samme gjelder Afghanistan.

I Danmark kjemper danske soldater mot taliban. Sirkelen er sluttet.

http://dr.dk/DR1/Dokumentar/2009/0209145001.htmHer ligger også DR`s dokumentar utlagt