Feature

Mer fra Ayaan Hirsi Ali ‘s nye bog Kætter. Her en passage om islamiske selvmordsoperationer:

«Kristne, der har mistet familiemedlemmer, finder stadig trøst i tanken om, at de vil blive genforenet med deres elskede i liv efter døden, men der findes ingen præster i dag, som ville opfordre deres menighed til aktivt at søge døden for sig selv og andre for at få en posthum belønning. Mord og selvmord er «forbudt»; det er ikke noget, der opfordres til.

De fleste jøder og kristne i dag væmmes ved tanken om «ofringer». De fleste moderne troende føler for eksempel et dybt ubehag ved fortællingen om Abraham, der forsøger at ofre sin søn Isak for at behage Gud. Det, som har overlevet i den jødisk-kristne verden, er forestillingen om selvopofrelse som en ædel handling, når målet er at redde andre. I Vesten forventer man således, at de, som gør tjeneste i de væbnede styrker, er villige til at dø for at beskytte deres medborgere. Der gives særlige æresbevisninger til militærfolk, som har udvist heltemod for at redde andre.

Vesten har tradition for at risikere døden i håbet om at redde liv. Radikale islamister hævder, at der ikke er noget mere glorværdigt end at tage en vantros liv – og endnu bedre er det, hvis dette mord også koster én selv livet.

Islam er altså ikke alene om at hylde martyrer. Det, som er specielt for islam, er det morderiske martyrium: En martyr begår ikke blot selvmord, men dræber samtidig andre af religiøse årsager.

Den første moderne «martyroperation» blev begået af en muslim – med andre muslimer som ofre. Den blev gennemført i november 1980 af en 13-årig iransk dreng, som med sprængstof spændt fast til brystet sprængte sig selv i luften under en irakisk tank i den tidlige fase af Iran-Irak-krigen. Irans ayatollah Khomeini erklærede med det samme drengen for en nationalhelt – samt en inspiration for andre. Siden har der været martyrer i tusindvis. Selvmordsbomber er stadig en af de mest anvendte metoder, hvorved shia- og sunnimuslimer slår hinanden ihjel.»

(Side 135-137)