Feature

Det er ikke ofte man føler man kan bruke ordet helgen om noen. Men Alison Des Forges vekker slike følelser. Jeg hadde hørt navnet hennes i forbindelse med Darfur og Rwanda, og registrerte at hun omkom i flyet som styrtet på vei fra Newark til Buffalo 12. februar. Når man leser omtalen av henne, og ser på videoer, forstår man at hun var et eksepsjonelt menneske, på alle måter.

Des Forges var professor i afrikansk historie, og spesialist på området som kalles The Great Lakes, særlig Rwanda. Hun arbeidet med Rwanda før begivenhetene i 1994 og advarte mot at noe faretruende holdt på å skje. Det var folkemordet som fikk henne til å skifte fra akademisk til humanitært arbeid. Des Forges forsto hva som skjedde, og gjorde alt for å stanse det, og her kommer vi inn på relevansen av hennes arbeid for vår verden, og det som gjør henne unik:

President den gangen var Bill Clinton, som elsket popularitet mer enn noe annet og visste å få det. Han ville ikke at USA skulle dras inn i noe i Afrika. Da han tiltrådte, var det første han gjorde å trekke USA ut av Somalia. Afrika har et dårlig rykte i de fleste hovedsteder. Men hvordan styre unna å ta ansvar? Under Clinton «måtte» USA to ganger styre unna ordet folkemord, som medfører internasjonale forpliktelser. I Bosnia og i Rwanda. Men hvordan unngår man å bli involvert, i aktiv benektelse? Clinton-administrasjonen har i ettertid hevdet at den ikke visste før to uker var gått, men Des Forges kan motbevise dette. USA visste bare noen timer etter at drapene begynte. Hva gjorde man? USA, Belgia og Frankrike sendte inn spesialstyrker som evakuerte utlendinger, og FN-styrken på 2.000 mann fikk ordre om å forholde seg passiv. Så ble den også redusert til 400 mann. Folkemordet kunne fortsette uhindret.

I den lille videoen på hjemmesiden til Human Rights Watch forteller Des Forges om at de gjennom senator Ted Kennedy ba om at Pentagon jammet radioen som Kigali brukte til å organisere folkemordet. Man både pisket opp stemningen og ga konkrete ordre. Nedgradering av dokumentene gjør det det mulig å følge papirstien: den viser at henvendelsen gikk helt til topps i Pentagon, der den ble avvist. Det ville kostet 8.000 dollar i timen å jamme radioen, og det var for dyrt. Det fantes ingen politisk vilje.

Den kroatiske skribenten Slovenka Drakulic sa til meg at hun trodde Europa var passiv fordi ofrene var muslimer. Des Forges og kolleger tror USAs likegyldighet hadde mye å gjøre med at ofrene var afrikanere. Noen teller mer enn andre.

Men det er tankevekkende: i norsk presse, og jeg husker godt fra tiden i NTB – var det sanksjonene mot Irak som var ankepunktet mot Madeleine Albright, ikke den aktive fortielsen av folkemordet i Rwanda.

Alison Des Forges var en uvurderlig støtte for Rwanda-tribunalet og alle som søker rettsoppgjør for folkemordet. Det eneste verden kan gjøre etter at forbrytelsene er begått er å sørge for et monn av rettferdighet og å huske hva som ble gjort.

Det hører med til historien at hun stilte seg like kritisk til hva Paul Kagame og hans Rwandan Patriotic Front har gjort. Hun kartla at RPF drepte 30.000 mennesker under og etter folkemordet. Hun har også kritisert sider av rettsoppgjøret. For det ble hun i 2008 erklært persona non grata i Rwanda.

«Alison was the rock within the Africa team, a fount of knowledge, but also a tremendous source of guidance and support to all of us,» said Georgette Gagnon, Africa director at Human Rights Watch. «She was almost a mother to us all, unfailingly wise and reasonable, absolutely honest yet diplomatic. She never seemed to get stressed out, in spite of the extreme violence and horror she had to deal with daily. Alison felt the best way to make things better was to be relentlessly professional and scrupulously fair. She didn’t sensationalize; her style was to let the victims speak for themselves.»

I tilfellet Darfur er det opplagt at hun ville vært for å stille president Omar al-Bashir for retten. Verden trenger mennesker som Alison des Forges. Det er ikke mange av dem.


Human Rights Watch Mourns Loss of Alison Des Forges

Les også

-
-
-
-

Les også