Feature

Det tok 13 år. Radovan Karadzic ble sist fredag arrestert av serbiske myndigheter, som endelig har tatt affære. Karadciz blir ventelig utlevert til Krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia med det første.

Det er en stor dag for internasjonal rettferdighet. Det var det samme med nazistene som hadde unnsluppet rettsoppgjøret rett etter krigen og ble tatt på 60-tallet, som Adolf Eichmann. Karadzic er i den kategorien, ikke nødvendigvis i antall ofre, men i den ondskapen og destruksjonen han hjalp til å slippe løs. Et land ble ødelagt, og hundretusenvis av menneskeliv.

«This is a very important day for the victims who have waited for this arrest for over a decade. It is also an important day for international justice because it clearly demonstrates that nobody is beyond the reach of the law,» said Serge Brammertz, the tribunal’s head prosecutor.

For noen passer det aldri å arrestere krigsforbrytere. Arrestasjonen av Karadzic kommer én uke etter at Luis Moreno-Ocampo leverte en tiltalebeslutning mot Sudans president Omar al-Bashir. Han er i samme kategori som Karadzic, men det sto likevel en hær av diplomater og forståsegpåere klar til å fortelle hvor uklokt det var å tiltale ham for folkemord.

Arrestasjonen av Karadciz viser at rettferdigheten kan seire til slutt. Hvis det finnes menneskelig vilje.

Top war crimes suspect Karadzic arrested in Serbia

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også