Feature

Påtalemakten i Russland har tatt ut nye tiltaler mot Mikhail Khodorkovskij, en mann mange betrakter som en politisk fange. Tiltalen lyder på massivt underslag og kan gi 27 års fengsel.

Spørsmålet er hva president Dmitrij Medvedev foretar seg. Medvedev har brukt uttrykket «juridisk nihilisme» om russisk rettsvesen. Khodorkovskij-saken har kostet Russland mye goodwill. Angela Merkel tok den opp da Medvedev besøkte Tyskland. Ved alle korsveier dukker den opp. Fordi Medvedev har sagt han vil prioritere en opprydding i rettapparatet, kan han vanskelig se på at Khodorkovskij dømmes for annen gang.

Selv har Khodorkovskij kommet til at det var den tidligere KGB-offier, Igor Setsjin, som tok initiativet til å få ham arrestert og den påfølgende oppdelingen av Yukos. Motivet var ren grådighet. Setsjin var styreleder for Rosneft, som slo til seg mesteparten av Yukos. Det er også Setsjin som står bak de nye tiltalene, mener Khodorkovskij, og nå tror han motivet er frykt – frykt for avsløring.

Setsjin var den gang visestabsjef for Putin. Forbindelsen er fortsatt tett. Han ble sist måned utnevnt til visestatsminister.


Jailed tycoon Mikhail Khodorkovsky ‘framed’ by key Putin aide