Nytt

Russiske myndigheter har åpnet en ny sak mot Mikhail Khodorkovskij, denne gang for skattesvik. Noen av pengene skal ha gått til stiftelsen for et mer demokratisk Russland.

Khodorkovskij nektet å forklare seg da myndighetene troppet opp i straffeleiren Tsjita på grensen til Kina. De mener Yukos solgte olje billig imellom datterselskaper og sendte fortjenesten ut av landet. En god del tilfalt stiftelsen Open Russia, som var et prosjekt for demokratisering.

Among the suspected recipients of some of the money is Khodorkovsky’s now-defunct foundation, Open Russia, which spent millions of dollars on programs aimed at strengthening democracy and education in Russia. Critics of Khodorkovsky’s prosecution say he was targeted because his political activity, particularly his ability to fund opposition activity, was seen as a threat to the rule of President Vladimir Putin.

Kanskje det er en av hovedgrunnene til at Yukos ble slaktet og Khodorkovskij sendt i fengsel. Han la seg på en kurs som var stikk motsatt av Putins. Dermed var han en trussel.

Hvis myndighetene vinner frem risikerer Khodorkovskij å tilbringe resten av livet bak murene. De har tidligere signalisert at han aldri kommer til å slippe ut.