Sakset/Fra hofta

Saudi-Arabia er ved å få stor innflytelse i Egypt: kulturelt, religiøst og økonomisk. Den strenge ortodokse formen for islam – wahhabismen – vinner stadig større innpass og dermed dens strenge moral. Feks. er magedanserinner på vei ut. Det anses nå som stripping og prostitusjon. Ikke-muslimske danserinner overtar.

Det samlede antal mavedanserinder er stærkt faldende, og dem, der er tilbage, er fortrinsvis fra den kristne del af verden. Logikken er, at hvis der endelig skal danses mavedans, så er det ikke en muslimsk kvinde, der gør det, men i stedet en kristen vesterlænding. I takt med, at religion spiller en stadig større rolle i den egyptiske hverdag, opfattes mavedanserinder i stigende grad som strippere og endda prostituerede. Med vesterlændinge som dansere undgår muslimske kvinder nu at blive stemplet som prostituerede.

Det finnes historisk presedens for en puritansk-fanatisk islam i Egypt: Det Muslimske Brorskap drev en tilsvarende kulturrensing rett etter annen verdenskrig: Kairo hadde den gang et rikt tilbud av teatre, kinoer og restauranter hvor det ble servert alkohol. Brorskapet satte igang brannbombing av kulturlokalene og skremte eierne til å stenge. Selv om Brorskapet den gang ble stanset, har kulturrensingen fortsatt, nå med hjelp fra Saudi-Arabia.

Den saudi-arabiske innflytelsen er annerledes og farligere, fordi den både er religiøs og backes up av en enorm pengemakt. Saudi-kapital har kjøpt opp store deler av egyptisk medieindustri og kan innføre sine egne standarder. Egypts kulturindustri har gått for å være liberal i Midtøsten-sammenheng. Det er ved å endre seg.

Samtidig med, at biografer og koncerter er forbudte i Saudi-Arabien har saudiske firmaer købt store dele af den egyptiske film- og musikindustri.

Det betyder, at det nu er saudiarabiske mænd, der sætter grænserne i mange af de film og sange, der produceres i Egypten. For filmbranchen betyder det, at det i stigende grad bliver sværere at se en mand og en kvinde optræde i samme scene. I Saudi-Arabien er det strafbart for et ugift par at opholde sig sammen alene, og derfor bliver den slags heller ikke længere vist i de egyptiske film, der er blevet til med økonomisk hjælp fra rige saudiarabere. På musikfronten betyder det, at mange af de mest populære sangere fra Egypten tvinges til at synge med såkaldt Golf-accent i stedet for den traditionelle egyptiske accent.
..
Khaled Montasser, en journalist fra dagbladet Sawt al Ummah (nationens stemme) kritiserer også den stigende saudiske indflydelse.

– Saudierne forsøger at «saudificere» den egyptiske sjæl og det egyptiske samfund. De forsøger at påtvinge os deres normer og på den måde skabe en «renset filmindustri» skriver han.

Saudi-Arabia har vært sjalu på Egypts sentrale posisjon i araberverdenen, og derfor har den kulturelle og økonomiske dominans også en maktpolitisk side. Det kan vekke en nasjonalistisk reaksjon i Egypt, men en slik motvirkes av religiøs fanatisme.

Saudi-Arabia har enda en påvirkningsmulighet: Hundretusener av egyptere jobber i Saudi-Arabia, og når de vender tilbake har de med seg noe av wahhabismen. Det har bredt seg en oppfatning blant troende egyptere om at Saudi-Arabias rikdom skyldes deres strenge religion. Det er en belønning fra Allah.

Saudi-Arabien «renser» egyptisk kultur