Det sivile samfunn er svakt i Midtøsten. Det har vært små muligheter for kritikk. Men nettet har vært som å slå et vindu opp. Blogging er blitt stort i Egypt, og myndighetene forsøker å skalke lukene.

Fleming Rose har møtt en kvinnelig blogger, Rasha, i Washington. Det er uforholdsmessig mange kvinner som blogger. På nettet kan de ta igjen for alle restriksjoner samfunnet legger på kvinner.

Mubarak-regimet tillater islamsk opposisjon, men ikke sekulær. Det er en av de store tankekors i Midtøsten. Derfor vokser islamismen, mens det sivile samfunn er svakt.

På sin blog diskuterer Rasha kvinders rettigheder, hun kommenterer valgresultatet i Frankrig og protesterer over fængsling af egyptiske bloggere, anmelder film og deler sine indtryk fra en koncert i Cairo med en kendt irakisk musikgruppe. Hendes håb for fremtiden knytter sig til den generation af egyptere, som er født i 1980’erne, og som demonstrerer en ny frihedsfølelse.
Rasha peger på, at det er meget lettere at være i religiøs end sekulær opposition til regimet, selv om religionen formelt ikke er ved magten, som det er tilfældet i Iran eller Saudi-Arabien. Det er skattefrit at opføre moskeer, donationer til selvbestaltede moskeer kan også trækkes fra i skat, og den religiøse opposition sidder på en femtedel af pladserne i parlamentet, mens regeringen slår hårdt ned på sekulære systemkritikere.
»Islamistiske grupper vinder udbredelse, fordi regeringen ikke er i stand til at yde nødvendige sociale ydelser til befolkningen,« siger hun.
»Islam bliver brugt som et instrument til at undertrykke kvinder. Regeringen har et ansvar for at sikre lighed mellem mænd og kvinder, men de giver det religiøse alt for meget plads i det offentlige rum, og det bliver brugt mod os. Hvis en kvinde kritiserer uligheden med henvisning til, at vores arveret er dårligere end mænds, eller at vores vidneudsagn i en retssag tæller mindre, så bliver vi hængt ud som religionshadere, men det eneste, vi gør, er at forsvare vores ret til ligestilling. Det gør det meget svært, fordi religionskritik er tabu,« forklarer Rasha.

I februar ble en kjent blogger dømt til fire års fengsel og det var nettopp for å ha fornærmet islam og presidenten.

Abdel Kareem Nabil Soliman, en tidligere studerende ved det islamiske Al-Azhar-universitet i Cairo, blev i februar idømt fire års fængsel for at have «forstyrret den offentlige orden», «opildnet til religiøst had» og «krænket præsidenten». Soliman gjorde sig først bemærket, da han som troende muslim kritiserede myndighedernes overgreb på den kristne minoritet af koptere i Alexandria. Han erklærede, at overgrebene var en konsekvens af den ekstremistiske, islamiske lære, der dominerede læreanstalter i Egypten inklusive hans eget Al-Azhar-universitet, som han stemplede som »Al Qaidas andet ansigt«. Han sammenlignede også profeten Muhammed med Israels tidligere premierminister Ariel Sharon og karakteriserede præsident Mubarak som »tyranniets symbol«.
En af Egyptens mest berømte anonyme bloggere, Sandmonkey, gav følgende vurdering af dommen:
»Den skaber juridisk præcedens for at retsforfølge hvem som helst for, hvad de skriver på internettet, for anklager, der ikke er præcist definerede og derfor svære at forsvare sig imod. Det kan bruges af regeringen til at forfølge en hvilken som helst blogger, som man gerne vil straffe. Det er et kæmpe slag mod ytringsfriheden i Egypten.«

Kvinder tager til genmæle på nettet
av Fleming Rose

. Eksempler på kvindelige bloggere i Egypten:
. www.forsoothsayer.blogspot.com
skrives på engelsk af Sherine Zaki, en ung advokat, der fortæller om sit liv. »Forvent ikke, at jeg vil være høflig. Dette er mit tilflugtssted fra den ydre verdens sociale krav,« advarer hun.
. www.norayounis.com
skrives på arabisk og engelsk af Nora Younis, menneskerettighedsforkæmper, som fortæller om overgreb på ytringsfriheden.
. www.egyptreality.blogspot.com
skrives på engelsk af en anonym, der kalder sig Isis. Hun har en fortid som heroinmisbruger og anklager politiet for at kontrollere køb og salg af narkotika.
. www.otherthings.manalaa.net
skrives på arabisk af Wahda Tania, der bl.a. fortæller om sit liv som biseksuel i Egypten.
. Seneste overgreb på bloggere i Egypten:
Studerende Abdel Monem Mahmoud, der er medlem af Det muslimske Broderskab, blev arresteret for en måned siden, da han på sin blog fortalte om tortur i Egypten. Samtidig er en lang række bloggere indkaldt til samtale hos anklagemyndigheden, fordi de er mistænkt for på deres blogs at «bagvaske Egypten».

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂