Nytt

Gambias president, Yahya Jammeh, truer med å halshugge homofile og straffe hoteller som huser dem.

– Gambia er et land av troende. Syndefulle og umoralske handlinger som homoseksualitet vil ikke bli tolerert i dette landet, sa presidenten nylig på et folkemøtet.

Prsidentens uttalelser har blitt fordømt av flere organisasjoner for homofile verden rundt, mens Gambias Islamske Råd støtter Jammeh og kaller truslene om halshugging «et prinsipielt standpunkt».

Gambia er ferieparadis for tusenvis av nordmenn. Nå truer presidenten med å halshugge homofile, samt å straffe hoteller som huser dem. Utenriksdepartementet vil følge opp saken.

Gambias president Yahya Jammeh innfører stadig strengere restriksjoner mot homofile. BBC meldte i går at to spanske turister er arrestert anklaget for å ha kommet med homoseksuelle tilnærmelser mot en drosjesjåfør. Han har tidligere truet med å halshugge alle homofile hvis de ikke forlater Gambia innen 24 timer.

– Vi kjenner til presidentens uttalelser, men ikke til gårsdagens arrestasjoner. Vi vil i dag undersøke forholdene nøyere og vurdere om det er nødvendig med å gå ut med nærmere informasjon og råd til norske borgere som skal til Gambia, sier Thor- Henrik Andersen, pressekontakt i utenriksdepartementet (UD).

Internasjonal rådgiver for Landforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LHH), Marna Eide, sier at LHH følger situasjonen i Gambia nøye, men at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner. Imidlertid advarer foreningen norske homser og ber dem holde en lav profil ved besøk i landet.

Spesielt advarer vi mot at norske homofile viser seg sammen med gambiske homser, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH (Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

Gambias president går for å være svært eksentrisk, og han ynder å fremstå som en svært troende muslim.

– Presidentens uttalelser og syn kommer ikke som noen overraskelse. Jammeh har en lang historie med homofobi, sier talsmann Peter Tatchell i organisasjonen Outrage.

Aftenposten: Ber norske homser holde lav profil