Historien om den somaliske guttegjengen som overfaller jenter på Grünerløkka gjør inntrykk. (Dette er ikke tafsing, det er overfall). «Alle» forstår at jenters bevegelsesfrihet og rett til å kle seg som de vil er en ganske sentral rettighet. Et lyspunkt er at Marianne Steiro var sterk nok til å si fra. Dermed kom ni andre frem som ellers ville vært tause. Da ville saken ikke blitt kjent.

Det hadde kanskje passet sosiolog Hannah Helseth. Dagbladet har intervjuet henne som fagperson. Gjennom hele intervjuet bagatelliserer hun guttenes atferd og relativiserer den seksuelle volden.

Tittelen er megetsigende: «Ei 15 år gammel jente som rives av genseren og klypes i puppen av tre jevnaldrende gutter anmelder ikke»

Helseths oppfatning er at overfallene på Grünerløkka slett ikke er så uvanlige. Hun sammenligner det med å klype en jente i rumpa. Hvorvidt det passer eller ei, kommer an på sammenhengen.

Jeg har aldri hørt om/kjenner ingen jente som liker å bli kløpet i rumpa av fremmede. Det har alltid vært den mest stupide måten å gi et seksuelt signal på. Nå er det plutselig en del av repertoaret. Skal sosiolog Helseth, tidligere nestleder i Rød Ungdom, forberede norske jenter på nye seksuelle kjønnsmønstre?

Hun bagatelliserer overfallene. Bare det å sammenligne dem med klyping i rumpa sier sitt om motivet. Dette er seksuell vold. Det handler ikke om å bevise at man er mann. Det handler om at jenter som ikke tilhører deres egne er fritt vilt.

– Dette er høyst sannsynlig gutter som skal tøffe seg for hverandre på en negativ måte. De skal vise at de er ordentlig menn, og mangler kanskje andre mannsidealer, sier Helseth til Dagbladet.no.

Dette høres mistenkelig ut som den gamle visa om at «gutter er gutter», at det ikke er noe å gjøre med hormonene, sagt med et skjevt smil.

Når Helseth skal forklare hvorfor saken er spesiell, blir det istedet bortforklaring. Helseth greier ikke forholde seg til hendelsen, hverken som medmenneske eller fagperson. Hun går utenom og dissekerer.

– En av grunnene til at jentene har reagert så kraftig, er kanskje fordi hendelsen er uvanlig. Den er uvanlig først og fremst fordi det ikke er noen relasjon mellom personene, at de ikke kjenner hverandre og at aldersspennet er stor. Men den er også spesiell fordi den blir anmeldt, sier Helseth.

Hun synes det er flott at saken ble anmeldt. Det høres ikke ekte ut, heller nedlatende.

Helseth har gjort studier på «uønsket seksuell oppmerksomhet». Skolen må ta opp at jenter kanskje ikke liker å bli klådd på, sier hun. Men er det noen jenter som liker det?

– Vi trenger et alternativt gutteideal. Men vi må også si i fra at det ikke er akseptert. Lærerne må si i fra og spørre guttene hvorfor de klår på ei jente som ikke vil bli klådd på. Og de som utsettes for uønsket oppmerksomhet må få muligheten til å reagere, det har gjerne ikke en 15 år gammel jente nok mulighet til i dag, sier hun.

Helseth har myket opp og tøyd begrepene. Nå kan hun sette inn støtet:

– Det er ikke nødvendigvis en handling i seg selv som er vold, det er når det ikke er gjensidig at det blir vold. Noen ganger er det veldig bra å klype en jente i rumpa, men andre ganger er det ikke bra i det hele tatt. Vi lever i en flytende seksuell kultur, og vi må snakke mer om når noe blir et overgrep.

En utrolig setning! Er det S/M Helseth propaganderer for?

Det er ikke nødvendigvis en handling i seg selv som er vold, det er når det ikke er gjensidig at det blir vold.

Vi kjenner stilen fra Rød-miljøet: Man skal være tøff, men på en litt prippen, autoritær måte. Hvem skal bestemme når det er bra å klype en jente i rumpa? Vi mistenker at det er forskere med det venstreradikale synet til Helseth som vil være smaksdommere. De vil gjennom «forskning» og nedlatende synsing fortelle jentene at et overgrep ikke nødvendigvis er et overgrep. «Vi må snakke mer om når noe blir et overgrep».

I gamle dager ville man kalt dette for stokk reaksjonært. På bakgrunn av lørdagens hendelser er det alt for mildt.

«Ei 15 år gammel jente som rives av genseren og klypes i puppen av tre jevnaldrende gutter anmelder ikke»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.