En 24 år gammel norsk kvinne går gjennom Grünerløkka en vårkveld og blir antastet av en gjeng somaliske gutter. Saken var spesiell av to grunner: guttenes alder – de var alle under 14 år ifølge politiet – og det at åtte andre jenter sto frem og fortalte at de også var blitt antastet. Hadde ikke nummer ni vist handlekraft, hadde hverken politi eller samfunn fått vite om atferden.

Saken provoserer. Dagbladet måtte stenge nettdebatten.

Den provosererer fordi folk føler at det ligger holdninger bak som ikke er individuelle, men som guttene har suget til seg i et miljø.

Det er også en annen grunn: Når utenlandske gutter – guttunger i dette tilfellet – tafser på jenter som beveger seg fritt omkring, møter de reaksjoner.

Reaksjonene går på urinstinkter, «dette er våre jenter og dere har å ligge unna», og på en følelse av at norske jenters bevegelsesfrihet og kropp blir angrepet. Det siste er kanskje det samfunnet bør ta mest alvorlig. Dette seksuelle overfallet er en advarsel om at jenter ikke bør gå alene i gatene iført utringet kjole. Da «greier ikke» de utenlandske, les muslimske guttene, å holde seg i skinnet. Kanskje de også har hørt hjemme at norske jenter går utfordrende kledd.

Hvis norske institusjoner, som f.eks. skolen, begynner å si at jenter må tenke på hvordan de går kledd, har man lagt løpet. Når en jente blir krenket, vil spørsmålet bli: Men har du ikke selv bidratt til situasjonen ved å gå utfordrende kledd? Da er vi tilbake til gamle dager hvor det var jentas skyld, bare at denne gang stanser det ikke ved de gamle kjennetegn; «ikke bli med en fremmed hjem, flørtet du ikke litt for vilt tidligere på kvelden?» Denne gang er det ikke borgerligheten, men helt andre standarder som introduseres.

Hvis de går inn på en slik linje vil norske autoriteter overlate bestemmelsen til fremmede krefter. Jo flere hijaber det blir på skolen, jo mer utfordrende vil brødrene synes det er å se hår eller en naken hals.

Norske jenter vil måtte spørre seg selv før de går ut: «Er jeg for utfordrende kledd?» Hvem er det de skal spørre? Er det den strenge broren til nabojenta? Er det han som mener at alle norske jenter er horer, som skal bestemme?

Episoden på Grünerløkka handler om kontroll med jenter. Bak overfallet ligger provokasjonen over at jenter går fritt rundt i byen iført sommerkjole. Da må de tåle å bli tafset på.

Norske menn har også tafset og tafser på jenter. Men dette handler om noe helt annet. Det handler om et syn på kvinner. Hvis man gir etter her og ikke våger å se en handling for hva den er, vil norske jenter også ende opp i hijab eller måtte leve i segregerte områder.

– De dro opp kjolen og tok meg i skrittet

Dagbladet: – Det var guttehender overalt på kroppen min

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂