Sakset/Fra hofta

Symbolsaker kan være fillesaker som plutselig antar store dimensjoner. Diskusjonen om flagg i 17.mai-toget ser ut til å være en slik sak. Det ser ikke ut til at ordfører Fabian Stang, som burde vite, eller Athar Ali i Norsk Innvandrerforum forstår hva de leker med.

Fabian Stang presterte idag å gå ut, etter at 17. mai-komiteen hadde bestemt hvor skapet skulle stå, og si at selvfølgelig var det plass for andre lands flagg i 17.mai-toget. Dagen handler jo om ytringsfrihet. Det fikk Frp’eren Mazyar Keshvari til spontant å trekke seg fra komiteeen.

På toppen av det hele har Norsk Innvandrerforum annonsert flagg-demonstrasjon foran Rådhuset i ettermiddag.

Både Stang og Athar Ali må ha svært dårlig utviklet nasjonalfølelse. Det virker ikke som om Ali har det i det hele tatt, dagen er en slags festdag hvor alle skal vise sine identiteter, og da må selvsagt en pakistaner vise at han er pakistaner, ikke norsk.

Ali synes slett ikke «innrømmelsen» fra Stang er nok.

– Det ordfører Fabian Stang sier nå, er et skritt i riktig retning. Men det er likevel et feil signal fordi han sier at alle bør gå med det norske flagget og det er mest naturlig. Hvordan kan et barn gå med et annet flagg når det oppfattes som unaturlig og lite ønskelig? Han bør være ordfører for alle, og ønske flere flagg velkommen, sier Athar Ali til NTB.

Her diskvalifiserer Ali seg selv fra videre deltakelse med setningen:

Hvordan kan et barn gå med et annet flagg når det oppfattes som unaturlig og lite ønskelig?

SVs Akthar Chaudry er nervøs for at situasjonen kan utvikle seg negativt, og ber om at Norsk Innvandrerforum avlyser demonstrasjonen.

Men det er ikke bare Stang som modifiserer den rene flagg-linja så mye at det blir full forvirring. Det gjør også den tidligere så kontante leder av 17.mai-komiteen, Aamir Sheikh, som plutselig sier det er fritt frem i toget:

– I Norge er det ytringsfrihet. Det respekterer vi selvfølgelig, og hvis noen vil bruke nasjonaldagen til å markere noe politisk, så kan ikke 17. mai-komiteen stanse det. Men det fremmer ikke integreringen hvis noen bruker et annet flagg enn det norske, understreker han.

Athar Ali har tydelig signalisert at bare full seier er akseptabelt resultat. Dette er en kultur Sheikh burde kjenne. Å gi innrømmelser skjerper bare apetitten.


Advarer mot flagg-demonstrasjon

Lov med alle verdens flagg i 17. mai-toget