Nytt

Partiet Ny Alliance i Danmark oppfordrer den danske regjeringen om få den kontroversielle imamen og TV-predikanten Yusuf al-Qaradawi erklært uønsket i samtlige Schengen-land. Oppfordringen kommer kort etter at Storbritannia erklærte al-Qaradawi for uønsket og nektet ham innreise til landet:

De britiske myndigheder, som ikke er en del af Schengen-samarbejdet, begrunder ifølge en talsmand afvisningen med, at landet ikke vil tolerere personer, der aktivt forsvarer terrorhandlinger eller giver udtryk for holdninger, der fostrer vold.

Al-Qaradawi, der aktivt har forsvaret selvmordsbomber og fordømt Muhammed-tegningerne, var blandt andet en drivende kraft bag boykotten af danske varer i 2006 gennem sine faste ugentlige forelæsninger på verdens mest sete arabiske tv-kanal, Al Jazeera, og via sit eget internetmedie, IslamOnline.

Senest har han opfordret til fornyet boykot mod Danmark efter de 17 danske avisers genoptryk af Kurt Westergaards tegning.

Partileder Naser Khader oppfordrer regjeringen i Danmark til å følge Storbritannia, og ser gjerne at al-Qaradawi på dansk initiativ blir erklært uønsket i alle Schengen-land. Dersom et innreiseforbud blir aktivert via Schengen-samarbeidets SIS-system, blir det bindende for alle medlemslandene som dermed får plikt til å avvise den ekstremistiske og innflytelsesrike TV-predikanten.

«Den mand er simpelthen uønsket. Han er farlig og er i gang med at hælde benzin på bålet. Han splitter og var også med til at opildne kraftigt under Muhammed-konflikten i 2006,» siger Naser Khader.

Ifølge partiformanden er imamen, der er egypter men bosat i Qatar, afhængig af at besøge Europa som formand for det europæiske fatwa-råd, der i øjeblikket har base i Irland.

«Rådet udsteder retningslinjer for, hvordan man skal være muslim i Europa. Med hans middelalderlige fatwaer i forhold til tegningerne, jøder, homoseksuelle og hans forherligelse af terrorisme er han meget retningsgivende for ekstreme muslimer,» påpeger Naser Khader.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) oplyser, at hun først vil undersøge sagen nærmere, inden hun kan tage stilling til et eventuelt dansk initiativ.

«Hvis vi får en henvendelse eller opfordring, vil vi naturligvis undersøge sagen nærmere. Er man uønsket i et land, så kan man meget vel tænkes at være uønsket i et andet. Men før jeg kender grundlaget i detaljer og den britiske sag, kan jeg ikke udtale mig nærmere om sagen,» siger Birthe Rønn Hornbech.

Jyllandsposten: Ny Alliance vil have imam erklæret uønsket