Kommentar

Gjennomgangstonen i norske medier har hele tiden vært at danskene og Fogh Rasmussen har gjort noe dumt, som ikke har bedt muslimene om unnskyldning. Det danske perspektivet mangler helt: danskene har opplevd at deres egne, nydansker, har reist Midtøsten rundt og anstiftet brann. Nå er det aksjoner på gang for å boikotte muslimer i Danmark.

«Det er ikke, fordi jeg er racist, men når I boykotter vores varer i Mellemøsten, så synes jeg, at I alle sammen skulle smides hjem.»
Sådan sagde en smilende ældre kvinde til journalist og forfatter Fahmy Almajid, da han i går traf hende på et Opel-værksted, hvor han var henne for at få repareret sin bil.

Kvinden stod med et eksemplar af Berlingske Tidende i hånden, hvor der på forsiden var vist et billede af palæstinensere på Vestbredden, der brændte Dannebrog.

– Sagen om Muhammed-tegningerne har absolut gjort skellet mellem dem og os endnu dybere. Dansk Folkeparti jubler over det, der sker nu, for så kan de gå ud og sige, at sådan er muslimerne. Men det har skadet os alle sammen meget. Og når jeg siger os, mener jeg både gammeldanskere og nydanskere, lyder det fra Fahmy Almajid.

Norske medier bekrefter gjennomgående «dem» mot «oss», ved sjelden eller aldri å slippe til innvandrere som har et kritisk syn på egen gruppe. I Danmark er Naser Khader en kjent figur. Han er Folketingsmedlem for Venstre. Khader mener imamene fortsetter å piske opp stemningen.

Folketingsmedlem Naser Khader (R) mener, at profet-tegningerne grundlæggende har ført til en sund debat, men han ærgrer sig over, at debatten også har ført en øget polarisering med sig.

– De steder, hvor det er sværest for indvandrere at få arbejde, er typisk arbejdspladser, der ikke allerede har nogen ansat. De bruger ofte argumenter om, at det er besværligt at ansætte en muslim, som sikkert vil bede hele tiden og stille særlige krav. Og de virksomheder har nu fået endnu et argument for ikke at ansætte indvandrere, siger Naser Khader, der mener, at det er imamerne i Danmark, der fortsætter med at trappe konflikten op.

Professor i statsvitenskap ved Århus universitet, Peter Nannestad, mener pressen gir altfor stor oppmerksomhet til radikale imamer som Abu Laban. Det samme kunne man sii om Dagsnytts hovedoppslag i morges, som utbasunerte at tegningene øker faren for at radikale grupper i Europa vil bruke terror. Det lød som et carte blanche.

Muhammed-sag skader integration