Kommentar

Ukebrevet A4 har gjort en undersøkelse i Danmark som viser at de mest profilerte talsmenn for muslimene ikke blir anerkjent av flertallet av muslimer.

Mediene velger ut personer og blåser dem opp til autoriteter. Det skaper en ubalanse i forhold til medlemmene de hevder å representere.

Toneangivende muslimer har kun få med sig.
Hvis politikere og medier leder efter de stemmer, der bredt repræsenterer den muslimske befolkning i Danmark, leder de forgæves. Størstedelen føler sig nemlig ikke repræsenteret af de personer med muslimsk baggrund, der præger den offentlige debat, viser A4-undersøgelse.

HELT ALENE Knap 60 procent af de muslimske flygtninge og indvandrere i Danmark kan ikke pege på nogen af de toneangivende muslimer som repræsentanter for deres interesser i den offentlige debat. Manglen på repræsentation er særligt udbredt i den gruppe, der betragter sig selv som dårligt integreret. Her er 73 procent ude af stand til at pege på en person, der repræsenterer deres interesser i offentligheden.

Tallene fremgår af en undersøgelse, som Cati-nét Research har foretaget for Ugebrevet A4. Et repræsentativt udsnit af muslimer blev præsenteret for navnene på 16 personer med muslimsk baggrund – alle kendte fra den offentlige debat. De adspurgte blev bedt om at udpege den person, der bedst repræsenterede dem og deres interesser. Ud over de nævnte personer havde de adspurgte også mulighed for at pege på en repræsentant efter eget valg.

En klar topscorer i undersøgelsen blev det radikale folketingsmedlem og initiativtager til organisationen Demokratiske Muslimer Naser Khader. Men det ville være en overdrivelse at sige, at der er bred opbakning i muslimske kredse til Khader og hans demokratisk-muslimske organisation. Godt 13 procent af danske muslimer peger på Naser Khader som den, der bedst repræsenterer dem i den offentlige debat.

»Visse organisationer er meget oppe i medierne, men har – som man ser – ikke særlig meget bund i indvandrerbefolkningen. Derfor gør politikerne en stor fejltagelse ved at lægge alle deres æg i den kurv. De burde i højere grad sprede deres støtte ud og også tale med nogle, de ikke kan lide,« mener Flemming Mikkelsen, som har utført undersøkelsen.

Imamerne er nogle af dem, både medierne og politikerne taler med i den tro, at de er repræsentative for det muslimske mindretal. Repræsentationen er dog ikke overvældende, viser A4’s undersøgelse, hvor de tre mest kendte – Fatih Alev, Abu Laban og Ahmed Akkari – sammenlagt opnår en tillidserklæring af 17 procent af danske muslimer.

Toneangivende muslimer har kun få med sig