En selsom rettssak ble innledet i Minsk i Hviterussland fredag. En redaktør står tiltalt for å ha villet trykke de danske karikaturtegningene. For det risikerer han mellom tre og ti års fengsel for «rasehat».

Sagen mod en hviderussisk redaktør, som forsøgte at trykke de kontroversielle Muhammed-tegninger, blev fredag indledt i Hvideruslands hovedstad Minsk. Redaktøren risikerer en fængselsstraf på mellem tre og 10 år for «opfordring til racehad», lyder det i anklageskriftet.

Redaktøren, Aleksander Sdvijkov, trykte de 12 tegninger, som oprindeligt blev offentliggjort i Jyllands-Posten i september 2005. Men ledelsen på ugeavisen Zgoda fik stoppet distributionen, så avisen nåede aldrig ud til forretningerne i den pågældende uge.

Anklagemyndigheden indledte retsforfølgelsen af redaktøren i februar 2006 og lukkede ugeavisen i den følgende måned.

Sdvijkov flygtede til Rusland, men blev anholdt, da han vendte tilbage til Hviderusland for to måneder siden.

ritzau