Sakset/Fra hofta

Ruth Maier var en østerriksk jødinne som havnet i Norge for å unnslippe nazistene. Hun ble venn med poeten Gunvor Hofmo. Ruth Maiers liv fikk et alvorlig skudd for baugen da tyskerne invaderte Norge. Nå var hun fanget og forsto det selv.

Jan Erik Vold har i ti år arbeidet med Ruth Maiers etterlatte dagbøker og brev. Boken kommer på Gyldendal i høst. Lars Kluge har en usedvanlig fin forhåndsomtale i siste A-magasinet. Som redaktøren skriver: hun er vår Anne Frank. Men vil Ruth Maier få samme status? Vil skoleelever studere hennes skjebne, slik de nå leser om Anne Frank? Det er opp til skoleverket og mediene.

Det er ubehaglige spørsmål som dukker opp i kjølvannet av Ruth Maiers historie. Det var norske politifolk som arresterte henne på pikepensjonatet i Dalsbergstien i Oslo og overlot henne til tyskerne.

Ruth Maier var en usedvanlig begavet jente. Etter to måneder i Norge leste hun Hamsun på norsk. Hun fant seg ikke til rette hos vertsfamilien på Lillestrøm, verdensbegivenhetene konspirerte mot henne. Hun trakk seg tilbake.

Hun var forberedt på at noe forferdelig kunne komme til å skje. Hun ble sendt med «Donau» 26. november. Hun greide å få sendt en beskjed til Gunvor Hofmo.

Jeg tror det er like bra at det er kommet til dette. Hvorfor skal ikke vi lide når det er så mye lidelse? Bekymre deg ikke om meg. Jeg ville kanskje ikke bytte med deg.

Det ville hun kanskje gjort hvis hun hadde visst hvilken skjebne som ventet henne i Auschwitz.

Fem dager senere, 1. desember 1942, myrdes Ruth Maier i gasskammeret i Auschwitz sammen med 345 andre kvinner, barn og arbeidsuføre menn fra Norge. Kroppene blir brent på en åpen slette.
Ruth Maier ble 22 år gammel.

fra A-magasinet.