Sølvgelatinkopi i The United States Holocaust Memorial Museum.

Det tyske lasteskipet Donau gikk i pendeltrafikk mellom Norge og Tyskland inntil 16. januar 1945, da tidsinnstilte miner plasert av norske motstandsfolk satte det ut av spill utenfor Drøbak. Skipet er særlig beryktet på grunn av at det ble benyttet i den største enkeltdeportasjonen av norske jøder den 26. november 1942, på dagen for 78 år siden. Deportasjonen omfattet 529 norske jøder. Ved ankomst Auschwitz den 1. desember samme år ble kvinner, barn og menn som ikke ble ansett som arbeidsdyktige sendt rett i gasskammeret. Bare ni fra denne deportasjonen overlevde.

Motstandsmann og amatørfotograf Georg Walter Fossum (1914–1995) klarte å få tatt noen bilder ved «Donau»s avreise. Hans fotografiske materiale finnes nå i Nasjonalbiblioteket.

Det er antatt at kvinnen ytterst til høyre kan være dikteren Gunvor Hofmo (1921–1995), som ville ta farvel med sin nære venninne Ruth Maier (1920–1942), men som selvfølgelig ikke fikk det.

I Oslo byarkiv finner vi Utenriks bryggejournal for Oslo havn, og i linje 1258 (langt nede) er det innført at «Donau» den 24. november hadde losset tropper – og tilføyet at den 26. november ble det lastet jøder. (Klikk på bildet for høyere oppløsning.)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.