Sakset/Fra hofta

Kristne er den mest forfulgte gruppering, ifølge organisasjonen International Society for Human Rights. Problemet er stigende: bare i Egypt er flere hundre kvinner bortført og tvangsgiftet de senere år.

Det er en merkelig asymmetri mellom overgrep mot kristne og Vestens makt og hegemoni i verden: overgrepene får gå nesten upåtalt hen. De får svært liten oppmerksomhet, også i Vesten, når man tenker på at det er mennesker som deler den religion man selv bygger på. Det er nesten så man får følelsen av at Vesten ikke ønsker å ta inn over seg problemene kristne møter, da det vil føre til spørsmål om forholdet til tro og solidaritet. Dagens praksis kan tyde på at man har vanskeligheter med å solidarisere seg med kristne i andre samfunn.

Bortførelser, voldtægter, tortur, fængselsstraffe og mord. Listen er lang over de forfølgelser, som kristne i øjeblikket udsættes for i lande som Irak, Nordkorea, Saudi-Arabien og Somalia.

Af samme grund optræder kristne også i toppen af den seneste opgørelse over verdens mest forfulgte religiøse grupper, som organisationen International Society for Human Rights (ISHR) står bag.

Hele 75 procent af alle religiøst forfulgte mennesker er ifølge opgørelsen fra den tyske menneskerettighedsorganisation kristne. Samtidig skønner organisationen, at op til 80 procent af de personer, der myrdes på grund af deres religion, er kristne.

– Vi taler her om flere millioner mennesker, der forfølges, og tallet er stigende, siger Martin Lesserthin, der er talsmand for ISHRs hovedkontor i Tyskland.

ISHR blev grundlagt i 1971 med det formål at hjælpe menneskerettighedforkæmpere i den gamle østblok. Senere har organisationen udvidet sit arbejde til at omfatte praktisk talt alle former for religiøs og politisk forfølgelse verden over.

Den seneste opgørelse støttes af lignende rapporter fra andre humanitære og kirkelige organisationer.

– Flere hundrede kvinder er de seneste år blevet bortført af muslimske mænd alene i Egypten. Kvinderne tvinges til at konvertere til islam og ender derefter i tvangsægteskaber, hvor voldtægt er en del af deres hverdag, siger for eksempel Markus Döbeli fra den kristne menneskerettighedsorganisation Christian Solidarity Internationals afdeling i Schweiz.

Også den internationale katolske nødhjælpsorganisation Kirke i Nød og den tværkirkelige organisation Open Doors advarer om forfølgelse af kristne som et stigende og alvorligt problem.

Kristne er verdens mest forfulgte