Nytt

I en tid hvor religion ser ut til å innta hovedrollen på den internasjonale politiske scenen, endrer Amnesty International fokus fra religiøse forfølgelser til kampen for sosiale og kulturelle rettigheter. Det har skapt intern strid i organisasjonen:

Kirkegruppen i den danske afdeling af Amnesty International har nedlagt sig selv som konsekvens af organisationens ændrede strategi. Bevægelsen vil ikke længere prioritere religiøse forfølgelser

Når man slår op i Den Store Danske Encyklopædi, står der: «Amnesty International arbejder først og fremmest for frigivelse af samvittighedsfanger, der er fængslet på grund af deres meninger, tro eller oprindelse». Men det med troen står ikke længere øverst på listen. Og det kan kirkegruppens danske formand Inger Christensen ikke længere leve med.

Christensen gjør oppmerksom på at det foregår en voldsom forfølgelse av kristne verden over.

– Vi er meget uenige med Amnesty om prioriteringerne. Der sker en voldsom forfølgelse af kristne verden over, og det er et vigtigt emne, der rammer mange mennesker verden over. Men det mener ledelsen ikke. Der er også blevet ændret meget på arbejdsmetoderne. Vi har arbejdet meget med brevskrivning, men i dag laver de unge gadeteater. Det er muligt, at vi er blevet gammeldags. Men vi modtager stadig mange sager om religiøse forfølgelser. Og det er helt urimeligt, at folk ikke kan have den tro, de gerne vil have, siger Inger Christensen.

Den kristne organisasjonen Open Doors mener det stadig er god grunn til å være bekymret for forfølgelsene av kristne i både Asia og Midtøsten. Tall fra organisasjonen Forum 18 [navnet henspeiler på artikkel 18 i FNs Menneskerettighetserklæring om religionsfrihet. Red] viser at så mange som 200 millioner kristne er forfulgt for sin tro i dag. Forfølgelsene finner hovedsakelig sted i land med muslimsk majoritetsbefolkning, men også i totalitære land som Nord-Korea, Vietnam og Hviterussland. I tillegg er det en negativ utvikling i land som Burma, Bhutan og Sri Lanka.

Men fra Amnesty Internationals hovedkontor i London opplyser man at man ikke lenger har ressurser til å arbeide med religiøse forfølgelser. Internt i kirkegruppen har man diskutert hvorvidt Amnesty har vært engstelige for å få et politisk image der man tar parti for visse religiøse grupper.

Den forklaringen avviser den danske avdelingen av Amnesty:

– Vi er kede af, at en gruppe aktive mennesker ikke længere ønsker at lægge kræfterne hos os. Men vi arbejder stadig med religiøse forfølgelser. Vi har dog ikke længere et team på hovedkontoret, der tager sig af sagerne. Det er svært for os at prioritere alle menneskerettighederne på lige fod, og derfor har vi valgt at koncentrere os om arbejdet med de sociale og kulturelle rettigheder. Vi arbejder i dag mere strategisk og fokuseret. Så måske er de kommet lidt i klemme, siger kommunikationschef Dan Hindsgaul fra Amnesty International.

Det har så langt ikke vært mulig å få en utdypende forklaring på den endrede strategien fra Amnestys hovedkontor.

Tidligere denne uken gikk forøvrig den danske integreringsministeren, Birthe Rønn Hornbech, hardt ut mot Amnestys protestkampanje mot utvisningen av 4 kriminelle irakere, som er dømt for grov kriminalitet som drap og voldtekt. Rønn Hornbech er sterkt forarget over at Amnesty bruker sine ressurser til å holde hånden over drapsmenn:

– Jeg er dybt forarget over Amnesty International, og de skulle holde op med at kalde sig Amnesty International.

Sådan lyder integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) svar på menneskeretsorganisationens hasteaktion, hvor over 10.000 protestbreve, e-mails og sms’er skal få ministeren til at stoppe udvisningen af fire kriminelle irakere.

– Jeg er stærkt pikeret over, at de bruger deres ressourcer til at holde hånden over drabsmænd, pædofile og voldtægtsforbrydere i stedet for at tage ud i til nogle diktaturstater og lære dem lidt om demokrati. Det må jeg sige, det er jeg drønforarget over, siger ministeren til Ritzau.

– Amnesty må være klar over, at der er en masse ulykkelige mennesker, der ikke får opholdstilladelse, fordi vi skal læse de her breve igennem, siger Birthe Rønn Hornbech.

Kristeligt Dagblad: Amnesty splittet om religiøse forfølgelser

Jyllands-posten: Birt Birthe Rønn: Jeg er forarget over Amnesty

Oversikt over antallet forfulgte kristne er hentet fra Norsk Misjon Østs magasin «ropet fra øst» nr. 6. november 2007, basert på rapporten fra Forum 18. Nettstedet Forum 18 News Service overvåker hvordan religionsfriheten praktiseres i en rekke land i forhold til samtlige religiøse grupperinger.