Nytt

År 1900 var 20 % av befolkningen i Midtøsten kristne. I dag er det 4 % tilbake. Kristne fordrives fra det som har vært kristendommens historiske kjerneområde helt tilbake til Jesu tid.

At de kristne forsvinner  betyr at islamismen får fritt spillerom. Det er ingen motvekt. Radikaliseringen øker. Europa vil også få merke det.

Organisasjonen Open Doors kartlegger kristendomsforfølgelse. Nord-Korea ligger øverst, men deretter følger en rekke muslimske land: Saudi-Arabia, Afghanistan, Irak, Somalia, Maldivene, Mali, Iran, Yemen, Eritrea, Syria og Sudan (nord).

I Mali anslår man at titusener av kristne er blitt drept de siste fem årene.

Open Door vurderer, at titusindvis af kristne er blevet myrdet i løbet af de seneste fem år, og at flere kristne er blevet forfulgt og dræbt de seneste 100 år end gennem resten af kristendommens 2.000-årige historie.

En række eksperter, Jyllands-Posten har talt med, nævner alle Egypten, Syrien, Nigeria, Irak og Pakistan, som lande, hvor dekristne har det særlig svært på grund af stigende forfølgelse.

..

Nina Shea fra Hudson Institute deler Lodbergs bekymring for de kristnes fremtid i Mellemøsten.

»Vi risikerer, at hele Mellemøsten bliver renset for kristne og andre minoriteter.For første gang i historien kan denne fantastiske kulturelle mødeplads, hvor forskellige religioner har levet side om side, blive totalt islamiseret.Det vil føre til øget radikalisering i Mellemøsten,« frygter Nina Shea.»Det Arabiske Forår er blevet til Den Kristne Vinter.« Ifølge den kristne, amerikanske tænketank Pew Forum er 4 pct. af indbyggerne i Mellemøsten i dag kristne. I år 1900 var det 20 pct.

Nina Shea mener, at de vestlige lande bør bruge den økonomiske hjælp og de internationale lån som et redskab i kampen for at beskytte kristne og andre minoriteter.

..

De kristne i Mellemøsten er fanget i en håbløs situation midt mellem totalitære regimer og en fremstormende islamisk bevægelse, der bliver stadig stærkere, mener Peter Lodberg, lektor og studieleder på den teologiske uddannelse ved Aarhus Universitet.Andre som Nina Shea, leder af Center for Religious Freedom ved Hudson Institute i Washington, USA, frygter, at Mellemøsten kan blive helt renset for kristne. Sker det, vil det ødelægge nogle af de ældste kristne kulturer i verden, mener hun.»I Mellemøsten er dekristne fanget i en knibtangsbevægelse,« vurderer Peter Lodberg.

»De kristne har i mange år stiltiende accepteret totalitære regimer som Assads styre i Syrien, Mubaraks i Egypten og Saddam Husseins i Irak. De har ydet en vis støtte til magthaverne og haft en vis frihed, mod at de ikke har blandet sig i politik eller været kritiske over for regeringerne.«.

 

Lars From

Den kristne kultur er truet i Mellemøsten