Nytt

Kommunalminister Åslaug Haga (Sp), som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av høstens kommune- og fylkestingsvalg, ser svært alvorlig på anklagene om valgfusk i Drammen. Dersom det har foregått kjøp av stemmer kan det i ytterste konsekvens føre til at det må avholdes omvalg.

– Kjøp og salg av stemmer er moralsk forkastelig, men også et lovbrudd, sier Haga til NTB.

Kommunal- og regionaldepartementet har nå tett kontakt med Drammen kommune og politiet, som har innledet etterforskning av saken.

– I ytterste konsekvens kan dette føre til at valget i Drammen blir underkjent. Den beslutningen kan fattes av kommunestyret i Drammen og av departementet, sier Haga.

Haga kjenner ikke til tidligere tilfeller av kjøp og salg av stemmer i Norge.

Politiet har bestemt seg for å etterforske saken etter at Drammens Tidende skrev at to personer skal ha tilbudt personer i Drammens rusmiljø femti kroner for å levere inn ferdigutfylte stemmesedler med kryss for personstemme:

I første omgang vil politiet avhøre dem som har stått fram og fortalt at de er blitt tilbudt penger for å gi sin stemme til Ap.

– Det er en gammel bestemmelse som omhandler påvirkning i forbindelse med valg. Dersom noen blir kjent skyldige, vil bøter være aktuell straff, sier politiinspektør Dag Lyngås til NTB.

Blant dem som fikk tilbudet om penger var Else Marie Romset. Hun tok imot pengene fordi hun rett og slett trengte dem. Det skjedde 6. september. Hun fikk også en stemmeseddel fra Arbeiderpartiet. Romset gikk til stemmelokalet i rådhuset, krøllet sammen stemmeseddelen, og la merke til at den var ferdig utfylt med et kryss for personstemme til bystyrepolitiker Yousuf Gilani (Ap).

Lederen for Ap i Drammen, Torgeir Micaelsen, truer med eksklusjon av de ansvarlige dersom de blir funnet, og varsler at Drammen Ap vil utarbeide etiske retningslinjer for hvordan man skal drive valgkamp som kandidat for partiet.

Aps partisekretær Martin Kolberg sier han ikke kjenner til saken i Drammen, men at han i alle tilfeller mener at saken ikke angår partiet som sådan:

– Alle skjønner at dette ikke har noe med Arbeiderpartiet å gjøre. Hvis det er noe i påstandene, så er det enkeltpersoner som står bak, ikke Ap som parti. Vi oppmuntrer selvsagt ikke til slikt. Vi tar tydelig avstand fra det, sier Kolberg til NTB.

Kommunalminister og Senterpartileder Åslaug Haga mener på sin side at Arbeiderpartiet må gå i seg selv, dersom det blir bevist at det er blitt betalt penger for Ap-stemmer i Drammen.

– Da bør det berørte partiet gå noen runder med seg selv, sier Haga.

Innvalgt bystyrerepresentant for Drammen Ap, Yousuf Gilani, stiller seg uforstående til påstandene om valgfusk og antydet i dag at noen har plantet historien for å sverte både ham og Arbeiderpartiet.

Dagbladet: Haga: – Kan bli omvalg i Drammen