Nazister markerte nylig Rudolf Hess` dødsdag i Kolding Bypark i Danmark. Det endte som vanlig med vold, først da en gruppe motdemonstranter – såkalte autonome – angrep de demonstrerende nazister og deretter da nazistene angrep politiet. Over 50 ble anholdt; den danske nazist-lederen Johnni Hansen samt Hess-tilhengere og autonome i skjønn forening.

Begivenhederne i Kolding tog en uventet drejning, da en stor flok autonome angreb en flok nynazister ved politistationen lørdag eftermiddag.

– De autonome angreb ved politistationen. De angreb dem med sten og flasker og smadrede en enkelt bil, fortæller B.T.s fotograf på stedet Mogens Flindt.

Han fortæller, at politiet var nødsaget til at tilkalde forstærkning, da den store gruppe autonome gik til angreb. Formentlig gik de til angreb ved politistationen, fordi Johnni Hansen sad fængslet derinde.

– De maskerede sig før de angreb, men en stor del af gruppen blev anholdt. Det drejer sig om minimum 50 personer. Formentlig flere, beretter Mogens Flindt.

Nazister er helt klart en usympatisk gjeng, men de tiltagende voldelige autonome mangler ikke så rent lite på sjarmen de heller. Tidligere i år gjorde de seg negativt bemerket ved å ramponere både skoler, biler, borgeres private eiendommer og innvandrerbutikker i gateslagsmålene som fulgte etter at ungdomshuset på Jagtvei ble tilbakeført til de lovlige eierne og senere revet.

De venstreekstremes notorisk voldelige reaksjoner overfor meningsmotstandere gir imidlertid noen temmelig ubehaglige assosiasjoner til et fenomen de selv hevder å ville bekjempe – et fenomen tidligere sett i Tyskland og Italia i 30-årene, med mindre jeg husker helt feil, da.

Og det later til at jeg ikke alene om å få visse assosiasjoner, for det ser ut til at meningsfeller og/eller sympatisører heller ikke er så utpreget begeistret for enkelte, åpenbare likhetstrekk. Så i de tilfellene det dessverre ikke går an å skjule at volden ikke kom fra skumle høyreekstremister – snarere tvert i mot – gjelder det å bli kreative for å plassere skumle venstreekstremister et annet sted på den politiske aksen. Helst så langt vekk fra en selv som mulig, og det uten at allmenheten legger merke til den usedvanlig snedige kamuflasjen.

Den danske seniorforskeren Cecilie Banke har derfor følgende, krystallklare begrep:

… hvis vi har de en fin fjende som nazister, og så vi har på den anden side har vi nogle højre, højre-ekstreme venstreorienterede, og på den måde kan de være aggressive overfor hinanden…

Høyreekstreme venstreorienterte? Kan vi nå egentlig være sikre på at hun ikke mente venstreekstreme høyreorienterte?

Men for all del; nå ble jo bildet meget klarere – vi har altså vært vitne til et slagsmål mellom venstreekstreme høyreorienterte og høyreekstreme venstreorienterte. Da er jo saken straks bedre. Og antagelig har de samme ideolgiske oppfatning alle sammen. Hvilket politisk parti kan i såfall vente seg en snarlig økning i medlemsmassen? Senterpartiet, kanskje?