Nytt

Selvmordsangepet i Islamabad var bemerkelsesverdig av flere grunner: det fant sted i hovedstaden, ikke grenseområdenen som før, og det rammet den sekulære opposisjonen.

Det var tilhengerne av den suspenderte høyesterettsjustitiarius, Ifkhar Muhammed Chaudry, som ble rammet. 15 mennesker ble drept og 45 såret. Angrepet kom som et sjokk. Chaudry har mobilisert den sekulære opposisjonen i Pakistan. Han skulle selv ha talt på møtet. Istedet endte det i et blodbad.

Hvorfor?

BBCs stringer var fullstendig i villrede, og famlet etter forklaringer, som at målet var politifolkene som passet på, eller PPP-standen i nærheten, partiet til Benazir Bhutto. Bhutto støttet oppgjøret med Den røde moské.

Men kanskje forklaringen er mørkere og mer a la Irak: jihadistene angriper den sekulære opposisjonen, både fordi den er en større fiende en Musharraf, og fordi det slår de sekulære delene av Pakistan med skrekk og skaper forvirring.

Shia-minoriteten er allerede utsatt. Hvis jihadistene retter målrettede angrep mot de sekulære symbolene, kan det destabilisere landet enda mer grunnleggende enn angrep på sikkerhetsstyrkene.

Det snakkes allerede om unntakstilstand og utsettelse av høstens valg.

Les også

-
-
-
-
-