Nytt

Sikkerhetsrådet vedtok å opprette et internasjonalt tribunal som skal dømme de som gjennomførte attentatet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri og 22 andre i hans følge. Det er et stort nederlag for Syria.

Stemmetallet var 10-0. Det trengtes minst 9 stemmer. Fem avholdt seg fra å stemme: Russland, Kina, Indonesia, Qatar og Algerie.

Russland og Kina reagerte særlig på at forslaget skulle legges inn under Chapter 7, som gjelder trussel mot freden, med rett til å bruke militær makt. Men forslagsstillerne – USA, Storbritannia og Frankrike – insisterte på at de måtte ha den retten.

Resolusjonen holder døren åpen for at den libanesiske nasjonalforsamlingen selv kan opprette en domstol. Hvis ikke det skjer innen 10. juni, vil det internasjonale tribunalet automatisk tre i kraft. Det vil få internasjonale dommere og en internasjonal aktor.

Syria har slåss med nebb og klør for å hindre en domstol. Man mener flere attentat i Libanon har vært skremmeskudd om hva som vil skje i et slikt tilfelle.

Presidenten for nasjonalforsamlingen, Nabih Berri, har nektet å innkalle forsamlingen slik at den kunne stemme over domstolen. Det vil han neppe gjøre nå heller.

Selv om også Jacques Chirac var en nær venn av Rafik Hariri, er det grunn til å tro at den nye franske regjering, og utenriksminister Bernard Kouchner, nå spiller på lag med USA og Storbritannia i en helt annen grad enn før.

Vedtaket er et stort tap for Syria og også Iran, som backer av de anti-vestlige kreftene i Libanon.

Kina og Russland fremførte merkelige argumenter for å si nei. Begge sa det var viktig at alle parter i Libanon sto bak en domstol, ellers ville den bare splitte. Det er en annen måte å si at de ikke ville ha noen domstol.

«The proposed tribunal is vital for Lebanon, for justice and for the region,» British U.N. Ambassador Emyr Jones Parry said.

«This is not a capricious intervention, interference in the domestic political affairs of a sovereign state. It is a considered response by the council, properly taken, to a request from the government of Lebanon,» he said.

U.S. Ambassador Zalmay Khalilzad said that «by adopting this resolution, the council has demonstrated its commitement to the principle that there should be no impunity for political assasination, in Lebanon or elsewhere.»

«We know it was necessary and right for the council to act now,» he said. «The tribunal will also serve to deter future political assasinations. Those who may be tempted to commit similar crimes will know there will be consequences for perpetuating political violence and intimidation in Lebanon.»

Fouad Sinioras regjering har satset mye på at det skulle komme en domstol. Vedtaket er også en styrking av dens posisjon. Det viser at regjeringen fortsatt har sterke venner, og slett ikke står alene mot Hizbollah.

UN Security Council OKs Lebanon tribunal