I danske innvandrermiljøer er flerkoneri langt fra unormalt. Familiestyrelsen kjenner til den ulovlige praksisen, og en jobbkonsulent i København kommune bekrefter at antallet polygame ekteskap i Danmark stiger.

«Jeg er en fyr, som er lykkelig gift og søger en kone nr. 2.»

På ægteskabsbureauet Zawaj.dk leder gifte muslimske mænd efter flere koner.

Og både Familiestyrelsen og integrationskonsulenter bekræfter, at fænomenet flerkoneri – polygami – eksisterer i Danmark.

Familiestyrelsen påpeker at flerkoneri er problematisk i forbindelse med svindel i forhold til offentlige ytelser. Danske lover som forbyr polygami er forøvrig ingen hindring for menn i innvandrermiljøene:

Mændene omgår typisk de danske regler, der forbyder flerkoneri, ved at lade en imam stå for bryllup nummer to.

Imamer som godtar en ulovlig ekteskapsinngåelse er ikke spesielt vanskelig å oppdrive; den kjente, etnisk danske imamen Abdul Wahid Pedersen aksepterer polygami i Danmark. En mann kan ha opptil fire koner, mens kvinner bare må ha èn mann, understreker imam Pedersen.

-Flerkoneri kan være okay. Det mener imam Abdul Wahid Pedersen.

– Hvis der kommer en til mig, og jeg kan fornemme, at der er tale om en kone nummer to, så vil jeg normalt sige nej. Med mindre kone nummer et står der og siger, at det er helt i orden, og siger, at hun ikke kan få børn, eller at der er en anden grund. Men normalt vil jeg sige nej, siger imamen, der er dansk konvertit.

Pedersens holdning bygger på koranens ord og han mener at når en muslimsk mann søker en kone nummer to, så tilsvarer det at en dansk mann har en elskerinne.
Integrasjonsordfører Henriette Kjær er imidlertid ikke spesielt imponert over den danske imamens uttalelser:

– Det er vist på tide, at Abdul Wahid Pedersen kommer på genopdragelsesrejse i den danske straffelov. Flerkoneri er forbudt i Danmark. Og det skal det – selvfølgelig – fortsat være. Det hverken kan eller skal koranens ord ændre på.

Det siger den konservative integrationsordfører, Henriette Kjær, i en kommentar til, at den danske imam, Abdul Wahid Pedersen, ifølge Ritzaus Bureau vil godkende, at en mand gifter sig med op til fire koner, hvis konerne hver især er indforstået med det.

Hun mener det er tankevekkende at en fremtredende imam som Pedersen ikke har større forståelse for at likeverdet mellom menn og kvinner er en av grunnpillarende i det danske demokratiet. Og det skremmende at han offentlig ønsker et oppgjør med denne holdningen:

– Flerkoneri er kvindeundertrykkelse i den yderste potens. Det udstiller manden som familiens eneste overhoved, og kvinden – uanset hvilket nummer i rækken af koner hun er – som mindre værd. Det siger sig selv, at den slags aldrig bør være tilladt her i landet

Hvorvidt imam Pedersen finner sine argumenter i koranen eller andre steder, så blottlegger hans holdning at han verken forstår eller aksepterer at Danmark har likestilling mellom kjønnene. Det røper også at han ikke bryr seg om at polygami er ulovlig, sier integrasjonsordføreren, og slår fast at imamens utspill puster til fordommer mot muslimer:

– Abdul Wahid Pedersen puster til fordommene om, at muslimer lever i et tilbagestående, gammeldags, kvindeundertrykkende samfund. Han burde bruge sin fremtrædende position til at bygge bro mellem de forskellige kulturer i stedet for at rejse en mur.

Jyllandsposten: Flerkoneri eksisterer i Danmark

jJyllandsposten: Kendt imam accepterer flerkoneri

Jyllandsposten: Abdul Wahid må på genopdragelsrejse

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂