Den muslimske organisasjonen Det Globale Program til å gjøre Barmhjertighetens Profet kjent har rykket inn en annonse som fordømmer enhver handling som svekker samfunnets sikkerhet – i særdeleshet drap og ildspåsettelse – i flere danske medier. I annonsen lyder det blant annet at muslimer stadig savner en formell avstandtagen overfor gjenopptrykkingen av Muhammed-karikaturene, og at organisasjonen er overbeviste om at en slik avstandtagen vil kunne forhindre ytterligere gjentagelser av opptøyene som fulgte etter gjenopptrykkingen i forbindelse med attentatplanene mot tegneren Kurt Westergaard.

Regjeringspartiet de konservative mener imidlertid ordlyden og opplysningene i annonsen er en dårlig skjult trussel:

«Vi er overbeviste om, at en afstandtagen vil kunne medvirke til at forhindre yderligere gentagelser af sådanne ulykkelige tiltag,» hedder det.

Disse udtalelser ser de konservative som en trussel. Politisk ordfører Henriette Kjær:

«Organisationen forsøger her at true de danske myndigheder til at lægge afstand til Muhammed-tegningerne for dermed at forhindre flere ulykkelige tiltag. Det er simpelthen mafialignende tilstande, som ingen dansk myndighed må bøje sig for.»

Henriette Kjær hæfter sig desuden ved, at «Det Globale Program til at gøre Barmhjertighedens Profet kendt», som har indrykket annoncen, tilsyneladende kan garantere, at der ikke sker flere «ulykkelige tiltag».

«Det er et åbent spørgsmål, hvordan en organisation kan udstikke den slags garantier, hvis ikke den samtidig tager et medansvar for effektueringen af de ‘ulykkelige tiltag’, der allerede er sket,» siger hun.

I følge den danske imamen Abdul Wahid Pedersen, som selv har hjulpet den muslimske organisasjonen til å rykke inn annonsen, misforstår de konservative annonsen fullstendig:

«Det er fuldstændig horribelt at opfatte annoncen på den måde. Det er jo bare folk, der udtrykker deres bekymring. Hele annonceteksten og den måde, den henvender sig på, skal ses som en håndsrækning til at prøve at komme videre. Og dér er der jo ikke noget galt i at udtrykke, at man savner noget,» påpeger Abdul Wahid Pedersen.

«Folkene bag annoncen har været her i Danmark på forretningsbesøg, og de er bekymrede over, at forholdet mellem Danmark og den arabiske verden er så belastet. Derfor sender de nu et signal om, at vi gerne vil række hånden ud og se fremad,» siger han.

Det Globale Program til å gjøre Barmhjertighetens Profet kjent er en underorganisasjon av verdensomspennende Muslim World League.

Jyllandsposten: K: Mafia-lignende metoder i muslimsk annonce

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.