Sakset/Fra hofta

At USA åpent signaliserer misnøye med regjeringens Hamas-vennlige linje er et betydelig prestisjetap for utenriksminister Jonas Gahr Støre spesielt og regjeringen generelt.

Det er viseutenriksminister Kurt Volker som antyder misnøye overfor NRKs korrespondent Tove Bjørgaas.

Støre har hele tiden forsikret at Norge ikke drev solospill, men holdt USA og andre allierte orientert om sine planer. Da anerkjennelsen kom snakket Støre som om han visste at andre land ville følge etter. Det var bare et spørsmål om tid.

Det stemte dårlig med at Kvartetten umiddelbart signaliserte at det ikke ville bli noen forandring av politikken: Mekka-erklæringen var ikke god nok.

EU og EU-land har hatt kontakt med Fatah-statsråder og teknokrater. Men dette er ikke noe nytt. Hamas-statsråder har ikke fått den diplomatiske «velsignelsen».

Underveis har Støre forsikret at land som Italia og Spania er på glid. Nå reiser USA kritikk i full offentlighet. Det tyder på manglende dømmekraft i Utenriksdepartementet.

Man ante konturene av en slagplan: Norge skulle gå foran og dra resten av feltet med seg, ikke bare overfor Hamas og palestinerne, men kanskje også overfor land som Iran og Syria?

Statssekretær Raymond Johansen er involvert i flerlandsgruppen for Somalia. Kanskje det ville gi «windfall» som kunne investeres andre steder?

Les også

-
-
-
-
-
-