Natos forsvarsministre støtter Israel og forsikrer at landet har Natos støtte. Samtidig sier møtet at Israel må svare med «proporsjonale midler». Å komme med en slik presisering så tidlig i krigen, er å markere at man ikke støtter Israel fullt ut. Israel har erklært Hamas krig. Det synes ikke som om forsvarsministrene har fått dét med seg.

Nato-landene fordømmer Hamas-angrepet mot Israel, men ber samtidig Israel om å svare med «proporsjonale midler».

På Natos forsvarsministermøte i Brussel torsdag fikk Nato-landene en orientering om situasjonen av Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

Der gjorde Natos generalsekretær Jens Stoltenberg det klart at alliansen fordømmer terrorangrepet fra Hamas «i sterkest mulige ordelag».

– Israel står ikke alene, sier Stoltenberg. (NTB)

Proporsjonalitetsprinsippet har vært brukt som et våpen mot Israel i årtier. Det er båndet som skal binde Goliat og få ham til å kjempe med én arm på ryggen.

Men den israelske regjering har klart signalisert at de ikke akter å la seg binde av utenforståendes krav.

Både USA, Storbritannia og Frankrike har en del svin på skogen når det gjelder krigføring de siste tyve årene.

For Israel er dette en eksistenskamp.

Det var overraskende at Nato så tidlig i krigen turde legge dette kravet på bordet. De vet godt hva det betyr. Nato gir seg selv vetomakt, og kan si: – Nå har dere overskredet grensen for proporsjonalitet.

Biden gjorde noe av det samme i går da han uttrykte støtte, men samtidig ba Israel følge krigens lover,

Og dét har USA gjort i sine kriger i Irak, Libya, Afghanistan og Jemen?

Israel blir irritert når de stilles overfor krav som ingen andre land blir møtt med. Det ble i sin tid kalt «Sonderbehandlung» (spesialbehandling), og israelerne er allergiske mot dette. På samme måte som de for lengst har sluttet å høre på de utenforstående som vet best hvordan israelerne skal løse sine problemer. Skandinavene er blant de fremste i denne klassen.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.