Sakset/Fra hofta

Finnes det en europeisk offentlighet? Nei, men den holder på å vokse frem, og det skjer selvfølgelig på nettet og på engelsk. En viktig pådriver er det tyskdrevne signandsight.com.

Redaktøren Thierry Chervel forklarer i en artikkel på nystartede voxpublica.no hvordan nettstedet kom istand. Tidligere har det vært tabu for tyskere å publisere på engelsk. Men på nettet er dette sine qua non.

Beviset på at det fungerer er den siste debatten mellom Pascal Bruckner og kritikerne av Ayaan Hirsi Ali. Det var Bruckner selv som valgte å publisere først på signandsight.

Kvaliteten er høy, og artiklene er krevende. Jeg tror Chervel har rett: det må komme en europeisk offentlighet, og den må være på engelsk. Det er noe av samme tema som Wim Wenders var inne på: Europa er så rikt på historie, men greier ikke skape noen nye myter om seg selv, greier ikke tro på seg selv.

Signandsight viser at det går an. Norske redaksjoner bør absolutt ta dette ad notam.

Let’s Talk European