Det blåser en engelskspråklig vind over bokmarkedene i flere europeiske land. Engelskspråklige bøker er spesielt populære blant unge lesere.

I Sverige, Nederland, og Tyskland har det vært en betydelig økning i salget av engelske bøker de siste årene, skriver Klassekampen. Den samme trenden er tydelig i Norge, selv om det ikke finnes offentlige salgstall for utenlandske bøker.

I rapporten « Kunst i tall » som ble publisert like før jul, anslås det at privatpersoner i Norge importerte fysiske bøker for 422 millioner kroner i 2022, skriver Klassekampen.

Stein Ove Gudmundsrud, administrerende direktør i bokhandlerkjeden Ark, bekrefter at engelskspråklig litteratur blir stadig mer populært.

– Det har vært en tydelig trend de siste årene at salget av engelske bøker øker. Det gjelder både skjønnlitteratur og sakprosa, sier Gudmundsrud.

Caroline Heitman, markedssjef hos Norli, den andre store bokhandlerkjeden i Norge, bekrefter endringene i lesevanene.

– I ungdomssegmentet har det vært en svært sterk økning i etterspørsel etter engelske bøker etter at Booktok slo gjennom, sier Heitman og forteller at dette var en trend som startet under pandemien.

Gudmundsrud fra Ark ser likevel positivt på situasjonen.

– Det er bedre at ungdommen kjøper engelske bøker enn at de ikke kjøper bøker i det hele tatt. Vi tror også det er stor sannsynlighet for at de som nå leser engelsk, vil kjøpe norske bøker senere.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.