Kommentar

To diamentralt motsatte retninger i det offentlige rom: På den ene siden Språkrådet som vil normalisere Faen. På den andre frykten for hottentotten Hoah og negerkongen til Pippi.

Språkrådet synes Faen er blitt et så akseptert uttrykk at det har gått inn i dagligtalen og derfor bør anerkjennes som normalspråk. Det tyder på dårlig forståelse for «høy» og «lav», for at folk kan ha ambivalente følelser selv overfor ord de benytter ofte. Faen er ikke noe vanlig ord.

Den samme normaliseringen finner vi i forhold til sex, som unge voksne forsøker å pådytte ungdom. I «Sånn er livet» stilte denne uken en ungdommelig reporter nærgående spørsmål til to navngitte ungdommer. «Har du hatt samleie? Er du flau over å være jomfru?» Dette måtte jenta svar på for åpen mikrofon. Reporteren viste seg helt uten innlevelse og forståelse for språkets mange lag og betydninger. Det var dumt og formyndersk: du skal være frigjort!

Men samtidig går en paralell tendens stikk motsatt retning: ikke virk støtende. Thorbjørn Egners sanger og Pippi Langstrømpe må renses for støtende språk. De som gjør det opplever det som uproblematisk. Nå sier Cappelen forlag at de ville snakke med Egners familie og at ingenting er bestemt. Barnetimen har allerede forandret negerkonge til sydhavskonge i gamle innspilte hørespill. Hva blir det neste? Hvor langt skal man gå tilbake i tid feks? Det kan bli mye som blir dømt urent etterhvert. At man ikke ser det betenkelige at man overtar og innfører rent/urent i litteraturen? Det politisk korrekte, i forhold til hudfarge, glir over i det urene som islam er opptatt av. Jødene holder seg for seg selv, mens muslimene gjerne vil påtvinge omgivelsene deres definisjon.

Denne blanding av frykt og tilpasning brer seg. Nå sist var det Vebjørn Selbekk som ikke fikk komme i Arks bokhandel i Klingenberggaten for å signere sin bok om karikaturstriden. Butikken fryktet for sikkerheten.

Jeg er skuffet. Dette er et knefall for krefter vi ikke må gi etter for, sier Vebjørn Selbekk til Aftenposten.no.
– Bokbransjen lever for det frie ord. Når den gir etter på denne måten, er den ute på gale veier, sier han.
Selbekk sier han ikke kan huske noe lignende siden striden rundt Salman Rushdie for 15 år siden.
Forlagssjef i Genesis forlag, Svein Andersen, sier han fikk beskjed om avlysningen torsdag ettermiddag.
– Butikksjefen sa hun var redd for sikkerheten til de ansatte og kundene, og at hun derfor dessverre måtte avlyse signeringen, sier Andersen.

Selbekk kan jo banne. Det får han lov til.