Nyhetene vil fremheve at motstanden mot, eller utålmodigheten med krigen i Irak stiger blant amerikanerne. Det er nå 51 prosent som er mot en tidsfrist for tilbaketrekking, og 47 prosent for, opp 8 prosent siden desember.

Motstanden stiger. Det er sikkert. Amerikanerne vil ikke være barnevakt for en borgerkrig, som Thomas L. Friedman skrev.

Men det er andre tall ved målingen som er vel så interessante, men de trenger neppe frem til norske lesere: Demokratenes popularitet synker. De taper forspranget. De har ikke greid å få sin «act together» denne gang heller, og republikanerne kommer på oppløssiden.

But the survey also offered some hopeful signs to Bush and the Republicans as they prepared for the midterm elections. According to the poll, the big advantage that Democrats held on virtually every major issue has narrowed or reversed. On the question of which party is best able to handle Iraq, the Democrats 14-point advantage in last month’s Post-ABC poll has been cut in half; they currently have a 47 percent to 41 percent lead over Republicans.

A month ago, Democrats held a 5-point lead over Republicans on dealing with international terrorism. Republicans now hold a 7-point advantage. On the economy, the Democratic advantage has narrowed from 18 points to 13 points since May.

Americans Increasingly Divided Over Iraq
Margin Opposing Withdrawal of Troops Is Dwindling

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.