Kommentar

President Mahmoud Ahmadinejad greide å provosere og fornærme nesten alle parter: Vesten, internasjonal opinion, FN. På et tidspunkt da Iran trenger all den hjelp det kan få, velger presidenten å støte alle fra seg. Det er dette overmodige, dumdristige draget som skremmer mange, selv de som måtte ha sympati for Iran.

Ahmadinejad lot som om Iran er sterkt, og kan ri av alle stormer, både økonomiske sanksjoner, og militære aksjoner. Men han trodde ikke at det internasjonale samfunn ville være så dumme.Selv våre verste feinder vet at sanksjoner bare vil gå ut over dem selv, sa Ahmadinejad.

Beskrivelsen av Iran som økonomisk sterkt stemmer dårlig med realitetene. Det er kun den høye oljeprisen som holder liv i økonomien. Men selv i oljesektoren er det nå stille. Utenlandske investorer holder seg unna. På oljemessen i Teheran var det lite aktivitet. Ingen tør investere i et land med en så usikker fremtid.

Fredag går fristen Sikkerhetsrådet har satt for Iran ut. Rådet vil at Iran stanser anrikingen av uran. Ahmadinejad valgte å si at Iran kan komme til å trekke seg fra hele ikke-spredningsavtalen hvis ikke IAEA slutter å bråke.

Den samme gi dem-fingeren holdningen var gjennomgående: Iran hadde ikke noe behov for å snakke med USA om Irak nå som en ny regjering er på plass i Bagdad, sa Ahmadinejad. Det er blitt spekulert i at en slik kontakt kunne føre til samtaler også om atomprogrammet, og Irans sikkerhetsbehov.

Jødene nok en gang

Det spesielle med uttalelsene idag var at de falt på en pressekonferanse der den utenlandske pressen fikk lov å stille spørsmål. Det har bare skjedd en gang tidligere. Til tross for at han hadde hele verden som publikum valgte Ahmadinejad å dra håningen av jødene, Europa og Holocaust nok en gang. Han vet hvor mye det støter og provoserer, likevel gjentar han det gang på gang.

Igjen sa han at det var Europas skyld at Israel ble opprettet. Hvorfor skulle palestinerne lide 60 år etter krigen? Nå fikk jødene se å dra seg tilbake til der de kom fra. Han latterliggjorde også Tyskland som hadde utbetalt erstatninger til Israel og jøder.